ДруштвоНајновијеФоча

ШГ „Маглић“ : Позитивно пословање и у вријеме пандемије

Шумско газдинство “Маглић” Фоча међу ријетким је предузећима у Српској које је у години вируса корона испунило план рада и успјело да оствари одличне пословне резултате. Производни план остварен је у готово стоодстотном износу, а није заустављен ни инвестициони циклус.

Фочанско ШГ „Маглић“, као једна од тридесет организационих јединица Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“, у години вируса корона пословало је стабилно. Уз испуњен задати план и обим производње, покренуте се нове иневестиције, док је највећи посао урађен у области пошумљавања и заштите шумског богатства у цјелини, наводи директор газдинства Споменко Стојановић.

“У ванредним околностима изазваним вирусом корона задовољни смо резултатима које смо успјели да постигнемо, прије свега, биолошке инвестиције које радимо сваке године, а то су пошумљавање, њега култура, припрема земљишта за природно подмлађивање и то смо извршили у већем проценту него што је планирано. Изградили смо два шумска камионска пута, направили халу на локацији Баљево Поље које ће да служи за прераду осталих производа шпумарства, прије свега, гљива и других шумских плодова. Ту ће бити и један дестилатор етеричних уља, хладњача и сушара. Што се тиче плана сјече и других послова, то је завршено добрим процентима, сјеча са 96 одсто годишњег плана, извлачење шумских дрвних сортимената 93 процента и отпрема и реализација 91 одсто. Ти проценти омогућили су нам стабилно пословање, позитивне резултате, редовно измирење свих обавеза”, навео је Стојановић.

Фочанско шумско газдинство има бројне специфичности- на првом мјесту разуђеност у организационом и територијалном смислу. Упркос томе, значајна средства годинама улажу у реконструкцију управних зграда свих радних јединица, бунгалова, ловачких кућа, шумских путева и излетишта. Модернизован је и возни парк, чиме су избјегнути велики трошкови одржавања старих возила.

“Успјели смо да направимо нове објекте, добар дио био је девастиран током рата, све смо или обновили или наново подигли. Улажемо средства и у одржавање шумских камионских путева у власништву предузећа, а комплетан наш возни парк смо обновили и можемо да се похвалимо да је можда један од најбољих у Шумама РС”, истакао је Стојановић.

Са око двије стотине запослених ШГ “Маглић”, истиче Стојановић, није претрпано радницима – плате и друге обавезе редовно се измирују .

“Не постоји вишак радника, јер од двије стотине радника, педесетак је производних радника, који директно раде у шуми и тешким псоловима, остало су стручни и други радници. Плата није никада каснила, исплаћује се мјесец за мјесецом, посљедња исплаћена је децембарска плата, а наредних дана исплатићемо и јануарску”, рекао је Стојановић.

Након оствареног планираног обима производње и позитивног пословања у протеклој години, у ШГ „Маглић“ очекују да ће, уз строго вођење рачуна о сваком фенингу и одговорним, посвећеним радом запослених, наставити са позитивним трендовима и новим инвестицијама. Све то би, према ријечима директора Стојановића, требало да пружи шансу за отварањем нових радних мјеста.

Извор: Радио Фоча