НајновијеСпортФоча

Шах: Девет клубова од Крајине до Херцеговине у Фочи се боре за републичког првака

На шаховском првенству Републике Српске које је јуче почело у Фочи, девет најбољих клубова, од Крајине до Херцеговине, такмичиће се за мушког сениорског првака, три клуба у категорији дама и четири у категорији омладинаца.

Далибор Стојановић, шаховски велемајстор, члан Шаховског клуба „Светозар Глигорић“ из Бијељине каже да је њихов главни циљ да изборе опстанак у Првој лиги.

„Овдје у Студентском дому у Фочи све је супер организовано, Савез се потрудио да подигне ово такмичење на виши ниво. У Српској се доста добро ради на популаризацији шаха и судећи по великом броју кадетских такмичења на којима је велики одзив дјеце, можемо рећи да шах у Српској има лијепу перспективу и да ће неко од ове дјеце сутра успјети да дође до велемајсторског звања“, рекао је Стојановић.

Такмичење је прогласио отвореним и први потез повукао начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

„Фочански Клуб „Девети јануар“ је својим резултатима завриједио велику пажњу локалне заједнице. Свједок сам да су млади људи из тог клуба прешли тежак пут и остварили импресивне резултате предвођени тренером Раданом Мимићем. Општина Фоча ће сигурно у наредном периоду уложити напоре да им помогне у сваком сегменту, као и Шаховском савезу“, рекао је Вукадиновић.

Предсједник Шаховског савеза Републике Српске и један од оснивача фочанског Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“ Александар Ковач каже да је велика конкуренција и да се очекује да ће такмичење бити неизвјесно до самог краја.

„Девети јануар“ је заслужио да добије организацију Прве лиге, јер се у задње двије године показао као један од најуспјешнијих, не само шаховских, већ уопште спортских колектива у Српској и доказао да у Фочи има људи који знају да играју шах. У Студентском дому такмичари имају одличне услове, а лига никада није била изједначенија и вјероватно ће се у задња два кола одлучивати прваци“, рекао је Ковач.

Сениорске екипе броје по шест, женске по три, а омладинске по четири такмичара.

Играће се по Бергеровом систему- свако са сваким и такмичење ће трајати седам дана, до 20. августа.

Извор: Радио Фоча