НајновијеСпортФоча

Шах: Гачани, Приједорчанке и омладинци из Фоче шампиони Српске

Шахисти „Младости“ из Гацка освојили су Прву лигу Републике СРпске у шаху за сениоре, која је данас, након седам дана такмичења, завршена у Фочи.

У конкуренцији дама титулу су одбраниле шахистикиње приједорског „Рудара“, док су код омладинаца, такође други пут заредом, најбољи били чланови фочанског Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“.

Освајањем првог мјеста, шахисти из Гацка пласирали су се у Премијер лигу БиХ.

Члан шампионског тима Спасоје Пејић каже да су презадовољни, тим више што су уочи такмичења по просјечном рејтингу били четврти од девет клубова учесника Прве лиге.

„Сада зависи од спонзора и општине да ли ћемо обезбиједити средства за наступ у Премијер лиги или ћемо остати у Првој лиги Српске“, рекао је Пејић.

Судија Прве лиге Немања Шипка истиче да је првенство први пут одржано у Фочи у Студентском дому.

„Сви учесници су презадовољни смјештајем и организацијом. Такмичење је било неизвјесно у свим конкуренцијама, а имали смо нешто мањи одзив него претходних година, јер је било неколико одустајања у задњи моменат пошто локалне заједнице нису пребациле средства клубовима“, каже Шипка.

Млади шахисти из Фоче, ученици шаховског тренера Радана Мимића, још једном су потврдили да су најбољи у Српској и да је „мозгалица на 64 поља“ у граду на Дрини и Ћехотини све привлачнија новим нараштајима.

Извор: Радио Фоча