ДруштвоНајновијеФоча

ЦЦИ представио резултате полугодишњег мониторинга рада СО Фоча

Центри цивилних иницијатива су на данашњој прес конференцији презентовали резултате мониторинга рада Скупштине Општине Фоча, у периоду 1.1. – 30.6.2021. Утврђено је да је Конститутивна сједница Скупштине Општине Фоча одржана 13.1.2021. године, у складу са прописаном динамиком и Пословником Скупштине Општине Фоча. Састав Скупштине Општине Фоча је разнолик те је чини 25 одборника, односно 9 политичких субјеката те два самостална одборника. У претходном мандату Скупштину је чинило 7 политичких партија, али у актуелном мандату, неке од њих нису више парламентарне или су смањиле број одборничних мандата. Промјене су се десиле у скупштини али и у страначким структурама – на првој сједници два одборника нису прихватила мандате, и још два одборника су се одрекла мандата. Њих су замијенили наредни одборници, са листе из исте политичке опције, а један одборник је преминула, чији је мандат такођер преузет. Два одборника су напустили своје странке, те скупштинску дјелатност обављају као самостални одборници.

На основу полугодишњег мониторинга рада Скупштине Општине Фоча установљено је да је динамика засједања у складу са прописаном. Скупштина је поред конститутивне сједнице, одржала и 5 редовних сједница, те 1 посебну, односно тематску сједницу. Укупно је одржано 7 сједница, односно одржано је 8 засједања, с тим да је једна сједница имала наставак.
Скупштина Општине Фоче је одржала посебну сједницу, на којој су разматране информације о изградњи малих хидроелектрана на сливу ријеке Бјелаве и о стању и изградњи, регионалних, магистралних и других приступних путева на подручју општине Фоча. Закључено је како је потребно да се обустави давање сагласности и одобрења за постављање транспортних цјевовода за мХЕ „Бјелава“, те констатовано је да је потребно што прије извршити санацију магистралних путеве, те су позвали и Савјет министара и ЈП „Путеви Републике Српске“ да се активно укључе како би се убрзале активности те провео надзор над радовима.

Резултати мониторинга су показали да усвајање буџета Општине Фоча није било у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске, али је исти релативно брзо усвојен, с обзиром на то да су одржани пролонгирани локални избори, те да је скупштина конституисана у јануару. Нацрт Буџета Општине Фоча утврђен је 26.2.2021. године, уз одржану јавну расправу, а потом је и усвојен на 4. редовној сједници, одржаној 31.3.2021. године у износу од 12 милиона КМ, што није у складу са поменутим законом, који прописује усвајање буџета до 15.12.

Међутим, позитиван тренд је континуирано повећање буџета. У претходне четири године, буџет се континуирано повећавао. Од непуних 10.9 милиона КМ у 2018. години, уз ребаланс већи за скоро 650.000 КМ, преко 2019. године, на цца. 11.2 милиона КМ (ребаланс 11.5 милиона КМ), те у 2020. годину 11.99 милиона КМ. Иако су приходи смањени, буџет у 2021. години, до сада је највећи усвојени.

Мониторингом је утврђено да је Програм рада усвојен релативно брзо, након конституисања скупштине, иако није у складу са пословником који прописује временску динамику усвајања овог документа. За непуних 6 мјесеци, скоро 40% програма рада је усвојено на сједницама скупштине. Динамика усвајања мјера дефинисаних програмом рада релативно је добра. Од планираних 111 мјера, колико је утврђено програмом рада, усвојено је њих 43.

Скупштина је усвојила и утврдила двије врло важне стратегије, обје из програма рада за ову годину. Ради се о Стратегији развоја локалних путева и улица у насељу на подручју општине Фоча за период 2020. – 2029. године која предвиђа квалитетно одржавање путне инфраструктуре, повећање сигурности у саобраћају, те смањење негативних штетних утицаја саобраћаја на животну средину. Друга је Стратегија развоја социјалног становања општине Фоча за период 2021. – 2030. године, у нацрту, што укључује унапријеђење постојећег институционалног и законодавног основа социјалног становања у општини Фоча, те повећање фонда стамбених јединица социјалног становања у општини Фоча, као и већу социјалну сигурност и квалитетније животне услове породичним домаћинствима.

Центри цивилних иницијатива су упутиле институцијама општине Фоча препоруке за унапређење рада у наредном периоду: предлагање, разматрање и усвајање докумената, од значаја за функционисање ове локалне средине, у складу са прописаном динамиком и актима. Осим тога да Програм рада за наредну годину, Скупштина усвоји у актуелној, како би био испоштован Пословник, те како би се планови и циљеви за наредну годину, ефикасно пратили и извршавали. С обзиром на то да је 2020. година била изборна, препоручује се разматрање и усвајање Буџета, као кључног документа, до краја текуће године, како то прописује Закон о буџетским системима РС. Крајње, Скупштина треба на дневним редовима да уврштава мјере које би могле бити од значаја за унапређење квалитета живота грађана у Фочи, иако је много проблема који се односе на градњу хидроцентрала, те животну средину и загађење.

Комплетан извјештај можете прочитати на линку.