БиХНајновије

ЦЦИ: Мјесна заједница – Полазна станица за квалитетније животно путовање (ВИДЕО)

Мјесна заједница је облик директног учешћа грађана и грађанки у одлучивању о питањима важним за локалну заједницу. Кроз рад органа мјесне заједнице, грађани се укључују у побољшање квалитета живота. Управо путем мјесне заједнице имају прилику да покрену иницијативе о унапријеђењу путне инфраструктуре, изградњи паркова, редовном одвозу смећа, унапријеђењу културног садржаја или једноставно покрену свој занат и унаприједе начин живота у својој мјесној заједници.

Центри Цивилних Иницијатива (ЦЦИ) су припремили видео снимке са добрим праксама у раду мјесних заједница широм Босне и Херцеговине. Грађани из мјесних заједница су презентовали покренуте иницијативе које су утицале на побољшање квалитета живота у њиховим заједницама. Вриједни млади широм Босне и Херцеговине су на свом примјеру показали какав се напредак може постићи њиховим учешћем у мјесној заједници. Видео пружа могућност упознавања са бројним позитивним примјерима грађана и грађанки који су се активирали у својој мјесној заједници и покренули важне локалне иницијативе. Осим тога, показује и на који начин се грађани могу кандидовати за Савјете мјесних заједница.

Циљ анимираног видео снимка је да едукује и упозна грађане са њиховом улогом у мјесној заједници те да их мотивише да баш они буду покретач позитивних промјена у својој мјесној заједници, са посебним фокусом на младе који својом креативношћу и новим знањима, вјештинама у начину комуникације са грађанима представљају важан потенцијал у развоју модерне мјесне заједнице.

Ту сте одрасли, ту живите, ту кројите своју будућност!