НајновијеРепублика Српска

Цијене горива у Српској расту за пет до седам фенинга

Цијене горива на пумпама у Републици Српској ће у наредном периоду порасти за пет фенинга, потврдио је Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

„Сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским пумпама су повећали малопродајне цијене у просјеку за пет до седам фенинга у задњих седам дана, с тенденцијом раста у наредном периоду”, казао је Тришић.

Према његовим ријечима, тренутно је дошло до значајних повећања улазних цијена, односно набавних из рафинерија, а које опет прате свјетско тржиште.

„Ми не можемо утицати на такве ствари, сем да покушавамо да амортизујемо кроз малопродајне цијене, што и радимо до одређене границе”, истиче Тришић.

Додао је да су цијене у Републици Српској ниже, односно гориво је јефтиније у односу на Федерацију за 10 фенинга, док су цијене горива у Хрватској, Србији и Црној Гори веће и до 35 фенинга.

„Тренутно се цијене крећу од 1,79 до 1,95 КМ за БМБ 95 и од 1,79 до 1,94 КМ за ЕД5, а ТНГ од 0,96 до 1,11 КМ, зависно од дистрибутера и регије”, казао је Тришић.

Истиче да су у Бијељини најниже цијене, 1,79 КМ, али је за очекивати да ће у наредном периоду порасти за пет фенинга.

„Цијена нафте у четвртак је била око 528 $ по тони или 65 $ по барелу, што је пораст од 30 $ по тони или четири $ по барелу, у задњих седам дана. Дакле, вјерујем да берза реагује на свјетска дешавања, с економским приликама усљед пандемије“, истиче Тришић.

Додао је да неке државе у Европској унији имају и даље рестриктивне мјере, попут Њемачке и Аустрије.

„Тако је у овом свему тешко прогнозирати гдје ћемо бити за мјесец или два, али је сигурно да неће доћи до несташице или неких ограничења, што је олакшавајућа ствар с аспекта енергетске стабилности Републике Српске”, навео је Тришић.

Извор: Независне