БиХНајновије

Цијене горива у БиХ расту, очекује се ново поскупљење

Цијене горива на пумпама широм БиХ у посљедњих неколико дана поново расту, тако да су на неким пумпама више за пет фенинга, а како кажу стручњаци из ове области, може се очекивати да ће се тренд раста наставити и у наредном периоду.

На једној бензинској пумпи у Бањалуци истичу да је прије неколико дана бензин коштао 1,82 КМ, а садашња цијена му је 1,87 КМ по литру.

“Дизел је раније коштао 1,84 КМ, а сада је за литар овог горива потребно издвојити и 1,88 КМ. У претходних пет-шест дана цијена горива порасла је у просјеку до пет фенинга”, кажу на једној од бањалучких бензинских пумпи и додају да је цијена плина виша за шест фенинга, те да сада износи 1,10 КМ.

За разлику од Бањалуке, на бензинским пумпама у Бијељини цијене горива ипак су ниже, тако да литар бензина кошта 1,74 КМ, као и дизела.

И у ФБиХ истичу да је дошло до раста цијена, које су различите од пумпе до пумпе, па тако на неким бензинским пумпама дизел кошта 1,86 КМ, док на другим чак 2,06 КМ.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, потврдио је за “Независне” да је дошло до повећања цијена на бензинским пумпама у просјеку од пет фенинга.

“У задњих пет дана у Републици Српској је дошло до повећања цијена на бензинским пумпама у просјеку од пет фенинга, што је у складу са повећањем набавних цијена у просјеку за седам фенинга”, казао је Тришић.

Додао је да се тренутно цијене крећу од 1,79 до 1,91 КМ за БМБ95 и 1,79-1,91 КМ за ЕД5, те за ТНГ 0,96-1,10 КМ зависно од дистрибутера и регије.

“Цијене ће расти у наредном периоду, а то првенствено зависи од улазних, односно рафинеријских цијена. Сигуран сам да ће у наредном периоду доћи до повећања цијена горива у Српској”, казао је Тришић.

Према његовим ријечима, у Федерацији БиХ гориво је поскупјело већ прије седам дана, тако да га бензинске пумпе продају по цијенама од 1,96 до 2,06 КМ, што је за пет до 10 фенинга скупље у односу на Српску.

“Тренутне цијене горива ће бити на снази у наредних пет дана, са тенденцијом повећања на близу двије КМ”, закључио је Тришић.

Додаје да је цијена нафте брент на берзи јуче износила око 498 $ по тони или 61 $ по барелу, што је пораст од 75 $ по тони или 10 $ по барелу, у току јануара на фебруар.

“Ово је највиши ниво цијене нафте у годину дана, односно 20. фебруара 2020. године је задњи пут био овај ниво брент нафте на берзи, а то је период прије пандемија и глобалне кризе изазване ковидом-19, те садашњи раст цијена на неки начин можемо посматрати и као стабилизацију економских прилика и тржишта. Без обзира на рестрикције које су присутне у ЕУ, а тичу се пандемије, велике економије желе да подстакну привредни раст и на такав начин врате макроекономске параметре у стање прије пандемије”, појаснио је Тришић.

Муриса Марић, извршни директор Удружења грађана ДОН из Приједора, казала је да је примјетно да је посљедњих неколико дана дошло до скока цијена горива.

“Гориво више није луксуз, него је покретач производње и сигурно је да диктира пуно других цијена и услуга”, казала је Марићева.

Додаје да се на прољеће могу очекивати поскупљења и других артикала.

“Овај рат горива који иде од 1,50 КМ од прије неколико мјесеци до садашњих 1,90 – 2 КМ показује колико је већ цијена горива за три-четири мјесеца порасла и наравно да су огромне разлике од пумпе до пумпе”, казала је Марићева и додала да свакако постоји велики утицај цијене горива на сваки производ који користимо.

Цијене нафте у порасту

Цијене нафте у сриједу биле су у порасту девети дан заредом, што је најдужи период поскупљења у протекле двије године, усљед смањења дневне производње и наде да ће програми вакцинације утицати на опоравак потражње. Амерички институт за нафту (АПИ) саопштио је да су залихе сирове нафте у САД смањене за 3,5 милиона барела. Аналитичари су очекивали повећање за 985.000 барела.

У Лондону је цијена сирове нафте брент већа за 25 центи и сада је 61,34 долара по барелу. У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте порасла за осам центи и износи 58,44 долара по барелу.

“Само можемо спекулисати да ли ће се овако наставити”, рекао је аналитичар из фирме ПВМ Стивен Бренок.

Цијена сирове нафте брент је у порасту девети дан заредом, што је најдужи период од децембра 2018. до јануара 2019. године. Цијена свијетле сирове нафте је осми дан узастопно у порасту.

Извор: Независне