БиХНајновије

ЦИК поништио изборе у Добоју и Сребреници

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је донијела одлуку о поништавању резултата избора за 26 од 28 биралишта за Сребреницу као и 89 од укупно 108 биралишта у Добоју.

На данашњој сједници ЦИК-а представљене су многобројне малверзације у вези гласања у Добоју и Сребреници.

Установљено је дозвољавање гласања без важећих докумената државе Босне и Херцеговине. Више десетина бирача је гласало без валидних документа на више бирачких мјеста.

Такође, графолози су утврдитили многобројне неправилности када су у питању потписи гласача, односно фалсификовање. Утврђено је и гласање неважећим идентификационим документима или документима издатим мимо законског рока.

“Сматрам да је приједлог одлуке за Сребеницу требао услиједити доста раније. У Сребреници је значајно мањи број бирачких мјеста и тај поступак је могао бити много прије завршен у односу на Добој. Изложена сам најжешћим притисцима зато што сам подржала закључак испитивања неправилности у овим двјема изборним јединицама”, казала је чланица ЦИК-а Вања Бјелица Прутина.

Чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић казала је да је изборни дан у Сребеници протекао врло мирно и да није имала информација о било каквим неправилностима.

“Ни у записницима, осим можда у десетак бирачких мјеста, није било алармантних приговора. Из приговора су се могле видјети сумње у манипулације са бирачким списковима. Манипулације на готово свим бирачким мјестима дошле су до изражаја у графолошком вјештачењу”, навела је, између осталог, чланица ЦИК-а.

Члан Владо Рогић није био сагласан за поништавање избора у Сребреници и Добоју, као ни за Одлуку о немогућности преузимања мандата начелника Општине Травник

“ЦИК је подлегао пристицима неких медија и кругова за доношење овакве одлуке”, навео је Рогић.

За Травник је казао да је одлука непотребна и тривијална.

“ЦИК је посебном одлуком требао утврдити да ли мандат припада другопласираном кандидату”, навео је он.

Члан Ахмет Шантић је казао да прихвата приједлог дневног реда као и све донесене одлуке.

Члан Јован Калаба такође је гласао за дневни ред као и одлуке које се данас нашле на столу.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић оцијенио је да је одлука Централне изборне комисије о поништавању избора у овој општини политички мотивисана и режирана, те најавио жалбу српских странака на ту одлуку, а уколико буде основа и кривичне пријаве против чланова ЦИК- а.

Извор: СРНА