ДруштвоНајновијеФоча

Цивилна заштита Фоча: Опрез због најављених обилних падавина

Служба цивилне заштите у Фочи упозорила је становништво у приобаљу ријека да буде на опрезу и да склони материјална добра јер би наредних дана могло доћи до раста водотокова због најављених обилних падавина.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода Српску сутра и у петак, 3. децембра, очекују обилније падавине, а у вишим предјелима и на планинама доћи ће до формирања новог сњежног покривача.

За регију Бањалуке прогнозирано је 20 до 30 литара падавина по квадратном метру, у Крајини 30 до 40, у Херцеговини и дијелу Сарајевско-романијске регије 40 до 60 литара, а могуће је да уз пљусак локално буде и до 80 литара по метру квадратном.

У нижим предјелима Крајине и централних крајева очекује се од пет до 15 центиметара снијега, на истоку до 20, на планинама и у Сарајевско-романијској регији од 20 до 40, локално и до 50 центиметара новог снијега.

Како је прогнозирано, у Херцеговини ће за два дана пасти 70 до 120 литара по метру квадратном, на југу Крајине до 80 литара, док ће знатно мања количина падавина бити у Семберији.

Усљед захлађења дио тих падавина ће у петак, 3. децембра,  прећи у снијег, али се упозорава на потенцијалну опасност од бујичних поплава, због чињенице да је земља већ засићена водом.

Извор: Радио Фоча