БиХНајновије

Централна банка БиХ: Инфлација достигла врхунац

Централна банка Босне и Херцеговине у данашњем саопштењу за јавност објавила је брзе процјене економских кретања за други квартал 2023. године. На основу анализе.

Централна банка БиХ процјењује да инфлаторни притисци у држави слабе, али да економска активност у првој половини 2023. године наставља успоравати раст.

– Наша тренутна процјена укупне инфлације за прво полугодиште износи 9,7 одсто, а за првих девет мјесеци 8,1 одсто. Очекујемо да је основна инфлација достигла свој врхунац почетком другог квартала, али да најзначајнији инфлаторни притисци у пројекцијском периоду долазе из домаће економије. Наша тренутна процјена основне инфлације за прво полугодиште износи шест одсто, а за првих девет мјесеци 5,6 одсто – пише у саопћењу.

Даље се наводи да се очекује успоравање раста реалног БДП-а у првом полугодишту 2023. године, али не и рецесију.

Прелиминарна процјена раста реалног БДП-а за прво полугодиште износи 1,1 одсто.

– Тренутно, наше процјене економске активности конзистентне су с мајским кругом средњорочних макроекономских пројекција у којима смо пројицирали раст реалног БДП-а за 2023. годину на 1,6 одсто. За разлику од инфлације,наглашенији је ризик да, тренутно, благо прецјењујемо економску активност у првом полугодишту – поручили су из Централне банке БиХ.

Извор: Глас Српске