ДруштвоНајновијеФоча

Хуманост не познаје разлике: Помоћ фочанских спасилаца стигла и до најудаљенијих села

Спасиоци из Фоче за 14 дана подијелили око 450 килограма хране и хигијенских производа.

У јеку кризе и националних подјела које продубљују политичари горски спасиоци из Фоче и Сарајева, уз помоћ хуманих људи из друштва „Крух светог Анте“ и Црвеног крижа Ново Сарајево, стигли су до најугроженијих становника фочанске мјесне заједнице Попов Мост – Тјентиште. 

Пакети са животним намирницама и ћебадима стигли су и до мјеста која су током зиме одсјечена од остатка општине. 

Ишли теренцима

За 14 дана подијелили смо око 450 килограма хране и хигијенских производа. Тамо гдје смо могли, ишли смо теренцима, а гдје то није било могуће, користили смо турно скије. Користили смо и акију, односно чамац који служи за евакуацију повријеђених, у њега смо стављали пакете и стигли до сваке куће.

Путеви и јесу проблем, па су те категорије посебно угрожене, а имате и домаћинства на територији Националног парка „Сутјеска“ која воде жене – каже Ненад Иконић, начелник Спасилачке службе (СС) „Волф“ из Фоче.

Додаје да становници удаљених села имају контакт са СС „Волф“ те да на сваки позив спасиоци из Фоче могу стићи у року од сат. Ради се о мјесној заједници у којој заједно живе Срби и Бошњаци, али имена током ове акције нису ни била важна.

Сусрет с људима

Тај сусрет с њима и сјај у њиховим очима не могу се описати ријечима. Није њима важно шта се налази у пакету колико је важно то што их се неко сјетио и дошао да види како су – истиче Иконић.

Извор: Дневни аваз