ДруштвоНајновијеФоча

Храм Светог Саве: Први пут се ломила божићна чесница

У Храму Светог Саве у Фочи, на радост бројне дјеце, али и старијих вјерника, први пут се ломила божићна чесница и то са три златника.

Чесница, чији је приложник породица Златка и Весне Рашевић и њихова пекара „Кроасан“, имала је више стотина погачица у којима су се, поред златника, са својом симбликом коју носе крила и зрна пасуља, дрвцад од бадњака, новчићи.

Чеснице је било довољно за све који су дошли на вечерње божићно богослужење, а најмлађи су могли и по неколико пута да се послуже и испробају срећу.

Петнаестогодишња Анђела Пјевић из Ковачице код Панчева, која је за Божић са породицом дошла у Фочу код баке, имала је срећу да пронаше један од три златника.

„Било је одлично, нисам очекивала да ћу пронаћи златник, јер до сада никада нисам имала среће и никад ништа не добијем кад су нека извлачења или награде. Надам се да је ово знак да ће ово бити срећна и лијепа година за мене“, рекла је ученица првог разреда Средње техничке школе из Панчева.

Част да се у његовом дијелу чеснице нађе златник имао је и седамдесетогодишњи Радослав Манојловић из Фоче.

„Скоро редовно долазим на богослужења. Драго ми је да сам добио златник, али бих више волио да га је добио неко од ових дјечака и дјевојчица и највјероватније да ћу га поклонити некој од дјевојчица“, рекао је Манојловић.

Старјешина Храма Светог Саве Душан Андрић каже да је чесница један од бројних српских обичаја за Божић, а породици Рашевић је посебно захвалио за чесницу.

Он је истакао да за Божић Срби имају лијеп обичај мирбожења.

„Суштина мирбожења јесте да благовијестимо свима ту радост о доласку Господа Исуса Христа и да подијелимо оно што нам је Господ донио својим доласком, а то је свакако мир Божји и љубав“, навео је Андрић.

Ломљење чеснице организовано је на инцијативу и уз подршку локалне управе, а у оквиру манифестације “Зима у Фочи”.

Извор: Радио Фоча