НајновијеРегион

Хиљаде ходочасника у манастиру Острог на дан Светог Василија

Српска православна црква данас обиљежава Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог. На тај дан у манастиру се традиционално окупља велики број ходочасника из земаља региона.

И ове године испред манастира је велики број грађана из Босне и Херцеговине, Србије, Аустрије, Грчке, Бугарске, Румуније, па чак и Русије.

„Свети Василије Острошки, слава му и милост, донесе исцјељење читавом српском народу“, рекла је Нада Башановић-Зековић, ходочасница из Београда.

„Овај дан ми је важан, јер сам прошле године у ово вријеме сједила и плакала и туговала у Бечу, закључана у стану, а данас сам овдје на дан Светог Василија, хвала Богу“, рекла је Зорица која је путовала из Беча.

Ове године, због ограничења путовања, број ходочасника је био мањи него претходних година. Многи од њих одлучили су да дођу у манастир Острог пјешке.

„Ово је сјајан дан за нас – православне хришћане, посебан дан у години када дођемо и посјетимо ово мјесто. Троје нас је прошетало од Горњег Поља до овдје”, рекао је Жељко Николић.

Манастир Острог основан је у 17. вијеку и најпосећеније је мјесто православних хришћана на Балкану. Манастир је добио име по брду које се уздиже изнад њега.

Извор: Спутњик, RUPTLY