ДруштвоНајновијеФоча

Хирурзи из региона на стручним усавршавањима у Универзитетској болници Фоча

Стручњаци из Бих, Србије и Хрватске размијенили су у Фочи теоријска и практична искуства и представили нове правце у којима иде модерна ендоскопска хирургија. Уз асистенцију еминентних хирурга из региона у Универзитетској болници Фоча изведене су двије лапароскопске операције лијевог колона, које су преношене видео линком.

Иако раде у скромнијим условима него њихове европске колеге, хирурузи у БиХ и Српској настоје да иду у корак са свјетском медицином. У томе им помажу колеге из Хрватске међу којима се посебно истиче хирург КБЦ Ријека Марко Зелић. Колегама у Фочи асистирао је у одстрањивању злоћудног тумора на дебелом цријеву, лапароскопском хируршком методом.

„Минимално-инвазивна метода, односно лапароскопска хирургија је значајна предност за болеснике у односу на класичне операције. Не ради се са класичним резом, ради се путем „малих рупица“ и све операције на дебелом цријеву се могу извести на такав начин, уз основни предуслов, а то је да пацијенти дођу у раном стадијуму болести”, појаснио је Зелић.

Лапароскопске операције жучне кесе, дебелог цријева и желудца за фочанске хирурге постају готово рутинске. За пацијенте мање болне, за струку захтјевније, поготово ако се пацијенти са компликацијама не јаве на вријеме.

„Пацијенти много лакше подносе операције и бржи је опоравак. Нажалост, када су у питању карциноми колона и ректума, у нашој земљи не постоји скрининг програм и што се пациејнти откривају у касном стадијуму када болест буде већ локално узнапредовала, када је тумор већ захватио и околне органе”, рекао је начелник Одјељења за хируршке гране УБ Фоча, Ненад Лаловић.

Како би се ендоскопска хирургија у БиХ унаприједила и подигла на већи ниво прије три године основано је удуружење на државном нивоу. Од тада се кренуло у едукативне пројекте и радионице за хирурге широм БиХ, уз сарадњу и помоћ стручњака из региона.

„Ми смо заправо били задњи у Европи који смо формирали такво удружење. Сама та чињеница говори да је ендоскопска хирургија у БиХ на ниском нивоу, поготово у поређењу са сусједним земљама. Због тога смо кренули да унаприејдимо ову област путем радионица као што је ова у болници у Фочи”, рекао је предсједник Удружења и хирург Универзитетског клиничког центра Тузла, Самир Делибеговић.

Кроз едукацију и стручно усавршавање до сада су кроз Универзитетску болницу у Фочи прошли бројни стручњаци из региона и европских држава. Све то ову установу, уз савремено опремање и усвајање модерних пракси, сврстава у водећу болницу источног дијела Српске и шире.

„Сматрам да смо ми као установа остварили велики напредак у овој области хриругије, рпије свега захваљујући одређеном броју наших љекара који се баве том проблематиком”, истакао је директор болнице Радмил Марић.

Подршка међународној сарадњи и стручним усавршавањима стиже и од Медицинског факултета у Фочи. Све то, према ријечима декана Дејана Бокоњића, овај факултет и његову наставно-научну базу, Универзитетску болницу Фоча, чини врло актуленим и општеприхваћеним широм региона.

Извор: Радио Фоча