НајновијеФоча

Хапшења за злочин у Јошанице: Породице жртава и свједоци у нади да правда неће изостати

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су на подручју Сарајева и Горажда шест лица осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 жртава српске националности, међу којима је било и жена и дјеце.  Они су ухапшени и због постојања основане сумње да су починили кривична дјела организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела ратних злочина, те повреде закона или обичаја рата.

Лица лишена слободе ће након криминалистичке обраде у просторијама Агенције за истраге и заштиту БиХ, бити предата на даљу надлежност Тужилаштву БиХ, саопштено је из Сипе.

Како је саопштило Тужилаштво БиХ осумњичени се терете да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и почињењу злочина над становништвом. Жртве су, како наводи Тужилаштво, након злочина пронађене и идентификоване.

Током напада извршено је паљење и уништавање кућа и имовине.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима, наводи се у саопштењу.

Након криминалистичке обраде, осумњичени ће бити доведени поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњичене и након тога донијети одуку о даљим активностима у предмету.

За стравичан злочин над српским живљем у Јошаници још увијек нико није одговарао. Свједоцима и породицама жртава ни након три деценије сјећања не блиједе. Прва хапшења осумњичених уливају им наду да правда неће остати слијепа.

-И даље се сјећам тих стравичних призора, јаука покојне Олге, мале Данке. Надам се да ће починиоци одговарати за овај стравичан злочин, гдје је убијено 56 људи који су били криви само зато што су Срби и што су славили своју крсну славу. Надам се да ће одговарати и за оно троје недужне дјеце, три мала анђела, да ће их стићи овоземаљска правда. Још једном питам зар су они били војна мета. Поновићу опет, као што сам понављала свих ових 30 година, ако Јошаница није злочин, онда злочин не постоји-рекла је један од свједока Душанка Лаловић.

У Борачкој организацији општине Фоча поздрављају хапшења осумњичених. Надају се да ће овај пут ухапшени за злочине над Србима бити и осућени, а не ослобођени одговорности, као што је то, како наводе, био случај у осталим предметима.

-Имамо наду да ће се хапшења наставити. Како смо упућени данашња хапшења су по командној одговорности, али на слободи има и оних директних извршилаца злочина. Тужилаштво је у ладицама чувало овај предмет дуже од 15 година, што је исто злочин. Надамо се да ће се истрага наставити и да ће они који су починили злочин одговарати-рекао је предсједник Предсједништва БО Фоча Срђан Станковић.

У никољданском покољу, док су славили крсну славу, на кућном прагу звјерски је масакрирано 56 мјештана српске националности, међу којима је била 21 жена и троје дјеце.

Десетак заселака Горње Јошанице сравњено је са земљом. Попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти, а уз нејач, убијана је и стока.

Извор: Радио Фоча