НајновијеСпортФоча

Фоча шаховски феномен: Од школске секције до најуспјешнијег клуба у Српској

Да велика посвећеност и ентузијазам без граница морају дати одличне резултате показало се и случају младих фочанских шахиста који су годинама наступали за клубове из другиих градова и функционисали у оквиру школске секције, да би за кратко вријеме од оснивања свог клуба постали један од најуспјешнијих спортских колектива у Српској.

Омладински шаховски клуб „9. јануар“  из Фоче званично је основан 2019, а већ наредне 2020. нанизао је велики број шампионских пехара, али је претходно, од 2013. године, када је вјероучитељ Радан Мимић покренуо школску шаховску секцију, прешао „трновит“  пут.

Захваљујући Мимићевој љубави према шаху и великој посвећености у раду са дјецом, ова древна игра на 64 поља успјела је да опчини велики број ученика фочанске Основне школе „ Веселин Маслеша“  и да их одвоји од мобилних телефона, рачунара и интернета.

„Можда шах неки не убрајају у спорт, као физичку активност, али је битно да се зна да један озбиљан шаховски меч однесе исто толико калорија као боксерски меч од 10 рунди. Не постоји на свијету ништа толико добро за развој интелигенције као шах, за развој можданих синапси, тако да су многи народи увели шах у школе као обавезан предмет, пола Европе, да не причамо о Истоку, који је то одавно препознао- Кина, Индија, Русија, све те велике земље одавно имају шаховску традицију, због тога и јесу толико паметни“, истиче Мимић само неке од благодати шаха.

Желећи да додатно објасни колико је шах користан, Мимић наводи и занимљив податак да је код Јевреја шах обавезан за дјецу до 12. године.

„Тада прекидају да их шах не „ увуче “  превише. Довољно им је до 12. године да развију интелигенцију да могу касније да се баве трговином и осталим пословима “,  прича Мимић.

Он истиче да је велики проблем у Фочи што се мало људи бави учењем дјеце и омладине шаху, те да у Клубу „ 9. јануар “ само он ради као тренер. 

„Ни дан данас ми нико не помаже у тренерском послу и то ми је велики проблем, јер не могу више да издвојим толико времена да бих сваком задовољио потребе за вјежбањем. Било је пар људи који су долазили као спаринг партнери дјеци, што је много помогло, али опет је то недовољно с обзиром колике су потребе дјеце “, каже Мимић, који обавља и послове секретара Клуба.

У Омладинском шаховском клубу „9. Јануар“, због епидемије вируса корона, број чланова који активно тренирају смањен је на 40.

Мимић истиче да је велико интересовање код дјеце за шах, да је то огроман потенцијал, те да је „  пут прокрчен “  и да је веома важно да му се још неко придружи да би заједно наставили да шире ову лијепу причу.   

„Шах има велику перспективу у Фочи, само је питање колико ћемо сви то да препознамо и да помогнемо. Сада када рад проширимо и на Основну школу „Свети Сава“ одзив ће бити огроман“, наводи Мимић.

У годинама прије оснивања Клуба, фочански шахисти сналазили су се на разне начине,  успијевајући некако да иду на такмичења, често захваљујући Мимићевим пријатељима свештеницима који су им уступали куће за преноћишта.

Оснивањем Клуба све се промијенило.

„Наш суграђнин Алкесандар Ковач препознао је наш труд и на његов приједлог основали смо 2019. године Клуб који смо симболично по Дану наше Републике назвали „9. јануар“. Он нам је помогао у свим сегментима, од организације, до одлазака на такмичења, финансирања, тако да више немамо таквих проблема“, наводи Мимић.

За помоћ од општине каже да је била симболична, углавном за гориво, а прошле године први пут су добили грант из општинског буџета од 1.000 КМ.

Чланове овог клуба недавно је, за Дан Републике, примио начелник општине Милан Вукадиновић и обећао да ће помоћ локалне управе убудуће бити већа.

„Начелник нас је срдачно примио, ми смо се изненадили да нас се сјетио, јер некако шах не западне за око људима. Обећао нам је максималну подршку, тако да смо презадовољни“, рекао је Мимић.

Током 2020. године, фочански шахисти освојили су све што се могло освојити.

У Првој лиги Српске постали су двоструки шампиони- у сениорској и у омладинској конкуренцији.

Екипа омладинаца побједнички пехар освојила је на супериоран начин, без пораза, са максималним побједама.

Сениори су тако постали чланови Премијер лиге БиХ, а женска екипа пласирала се још 2019. у Премијер лигу БиХ, која је због епидемије отказана.

Фочански омладинци су и у Купу Српске, такође без пораза, освојили прво мјесто, док су на појединачном такмичењу за омладинце освојили највише медаља- седам.

Сви ови резултати сврставају их у један од најуспјешнијих, не само шаховских, већ уопште спортских колектива у Српској.

Извор: Радио Фоча