НајновијеСпортФоча

“Фоча тур” спаја вожњу бициклом кањоном Таре и рафтинг

Подручје општине Фоча, са кањоном ријеке Таре и планинама и језерима Националног парка „Сутјеска“, идеално је за вожњу бициклом, па не чуди да Клуб брдског бициклизма „Фоча тур“, који годинама промовише природне љепоте овог краја и здрав начин живота, има све више чланова.

Клуб званично постоји од 2017. године, али се екипа заљубљеника у природу и бицикло, која га је основала, окупила знатно раније с циљем дружења и уживања у бициклистичкој вожњи атрактивном природом.

Клуб је постао познат по промоцији Националног парка „Сутјеска“, који је прави рај за бициклисте, а у посљедње вријеме њихови путеви све више воде на други крај фочанске општине- на плато кањона Таре, највећег у Европи и другог по величини на свијету.

Предсједник Клуба Радомир Пејовић прича да је вожња од Фоче, преко превоја Бакић, до Врановине, која се налази на самој ивици кањона, а затим новопрокопаним путем десном обалом Таре, са мноштвом атрактивних локалитета, са којег се укључује на магистални пут и којим се враћа назад у Фочу, дуга око 115 километара.

„То подразумијева цјелодневну вожњу са честим паузама за одмор и уживање у погледу на кањон Таре“, каже Пејовић.

За ово љето, планирали су да први пут, за своје чланове и госте из других клубова, организују рекреативну вожњу и сплаварење Таром и Дрином коју су назвали „Бајкинг и рафтинг“.

Бициклима би се возило платоом кањона Таре, од Челебића до Врановине и даље до саме обале ријеке Таре, одакле би се авантура наставила спустом гуменим чамцима.

„Бициклистичка вожња платоом и ивицом кањона је неописиво уживање. Видиковци су прелијепи, виде се све околне планине, а сам кањон обилује узбудљивим локацијама и водопадима. Вожња је прилично захтјевна и потребна је добра кондиција“, прича Пејовић.

Клуб „Фоча тур“ тренутно броји око 60 чланова, а интересовање за ову врсту спорта и рекреције расте из дана у дан.

„Бициклизам се повезује са здравим начином живота, опушта тијело и мозак. Доста је здравог дружења, упознавања људи и свакоме бих препоручио да вози бицикло и да своју дјецу  учи том спорту, односно таквом начину живота“, поручио је Пејовић.

Бициклистичку вожњу кањоном и рафтинг Таром и Дрином, „Фоча тур“ ће организовати 22. августа заједно са општином Фоча и Планинарским друштвом „Зеленгора“.

Извор: Радио Фоча