ДруштвоНајновијеФоча

Фоча: Родбина и запослени незаконито ослобођени партиципације

ФОЧА – Запослени у јавним установама у Републици Српској обезбједили су за себе бројне привилегије, често без икаквог законског упоришта.  

Посљедњи случај откривен је у Фочи, тачније у тамошњем Дому здравља, гдје је управа ове здравствене установе ослободила партиципације своје особље и чланове њихових породица.

“Приликом пружања здравствених услуга запосленима у Дому здравља Фоча и њиховим члановима уже породице не наплаћује се партиципација, што није у складу са Правилником о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, јер они, према наведеном правилнику, не припадају категоријама лица ослобођених од плаћања партиципације”, наводи се у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

Према поменутом правилнику партиципације су ослобођена дјеца до 15 година, лица са оштећењем вида, добровољни даваоци крви, социјално угрожени и пензионери са минималним пензијама.

Ревизори су због тога од директора тражили да одустане од ове праксе те да пословање уведе у законске оквире.

Иначе, када је ријеч о партиципацији, ревизори су установили и да овај Дом здравља уопште нема прописане процедуре и контролне поступке код наплате услуга за своје кориснике.

Директор Мирослав Ристановић нам се није јављао на телефон тако да смо остали ускраћени за информацију да ли је ова незаконита пракса укинута.

Ово је иначе један од бројних случајева гдје управа јавних предузећа и установа о трошку државе запосленима даје одређене погодности.

Тако су на примјер у “Поштама Српске” прошле године дошли на идеју да стимулишу одлазак радника у пензију, за оне који испуњавају услове, заузврат нудећи да им запосле неког од ужих чланова породице.

Портал Капитал је о томе писао у тексту “Како „Поште“ стимулишу: “Идите у пензију, запослићемо вам члана породице”.

Радници “Електропривреде Републике Српске” до прије неколико година имали су олакшице у виду бесплатне струје до одређеног износа.

Извор: Капитал