ДруштвоНајновијеФоча

Фоча: Расте број обољелих, грађани да поштују мјере

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча се погоршава, а број заражених из дана у дан све је већи. Расте и проценат обољелих у односу на број тестираних, па је неопходно да грађани поштују мјере како би се ситуација нормализовала, речено је на данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације.

Број активно позитивних лица у Фочи је 125, од чега је у протеклих седам дана регистровано 59 новообољелих, што је 38 одсто од укупног броја тестираних особа, каже директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић.

„Свакодневно расте број пацијената који се јављају у ковид амбуланти, а клиничка слика обољелих је много тежа. Апелујем на грађане који имају респираторне тегобе, повишену температуру, кашаљ, болове у мишићима или дијареју да се путем телефона обрате породичном љекару и да закажу преглед. Не може неко да дође са симптомима, а да се претходно није најавио, јер породични доктори не могу да буду осам сати у заштитним одијелима. Постоје временски периоди у смјени када љекари могу да приме пацијенте са симптомима на вирус корона. Ковид није једина болест, а ми морамо лијечити и друге пацијенте”, нагласио је Ристановић.

Истакнуто је да је у Фочи завршена имунизација здравствених радника, те да је све спремно за вакцинацију особа старијих од 65 година.

„Спискови се ажурирају сваки дан и чим добијемо вакцине од Института за јавно здравство Републике Српске позваћемо пријављене грађане. Имунизација ће ићи према старосној структури, прво старији од 80 година, затим особе од 75 до 80 година, а затим и остали грађани старији од 65 година. До сада се пријавило 609 особа старијих од 65 година и мислим да је одзив добар”, рекао је Ристановић.

Штаб је донио одлуку да се поново обави дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама, а биће настављено прање улица и јавних површина.

Извор: Радио Фоча