ДруштвоНајновијеФоча

Фоча добила 5.2 милиона КМ: Гдје је утрошен новац који Србија од 2017. донира Српској?

Раденко Чупић, посланик у народној скупштини, поставио је посланичко питање које је упућено Министарству финансија РС, а тиче се донаторских средстава које је Србија донирала Републици Српској.

У одговору из тог министарства су навели да је у поменутом периоду из Србије у Српску стигло 55.411.283,06 КМ донација.

Новац је отишао у 52 локалне заједнице у Српској и од тих донаторских средстава које је Србија дала, у периоду од 2017. до 2021. године, највише је добила Бањалука – 8.786.077 КМ, а потом Фоча – 5.280.741 КМ.

Од општина и градова који су добили милионске износе на списку су још Зворник са 3,8 милиона КМ, Требиње 3,3 милиона, Србац 1,2 милиона, Пале 1,3 милиона КМ, Осмаци са нешто више од милион марака, као и Козарска Дубица, Мркоњић Град са 1,4 милиона, Источно Ново Сарајево 2,4 милиона КМ, Источна Илиџа 1,4 милиона, Градишка 1,5 милиона, Братунац 1,1 милион и Бијељина којој је прослијеђено 2,2 милиона КМ.

Мање од једног милиона добиле су општине Билећа, Брод, Чајниче, Челинац, Дервента, Добој, Гацко, Хан Пијесак, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Костајница, Крупа на Уни, Лакташи, Лопаре, Љубиње, Милићи, Модрича, Нови Град, Ново Горажде, Оштра Лука, Пелагићево, Петрово, Приједор, Прњавор, Рибник, Рогатица, Соколац, Сребреница, Шамац, Шековићи, Шипово, Теслић, Трново и Вукосавље. 

У одговору није наведено у шта је новац потрошен, али је од раније познато да се ради угавном о инфраструктирним и комуналним пројектима.

Комплетан списак можете прочитати на сајту Народне скупштине.

Извор: Српскаинфо