ДруштвоНајновијеФоча

Фоча гради депонију смећа у близини Пјешчаних пирамида, туристичког бисера Фоче

Пјешчане пирамиде крај Фоче, изузетан природни феномен који се може пронаћи на још само 3 мјеста на свијету и велики туристички потенцијал ће ускоро у својој близини добити и депонију смећа.

Тако је одлучила Скупштина Општине Фоча и усвојила приједлог извршне власти који се нашао на скупштинским клупама 11. децембра. Нова депонија на којој ће се одлагати отпад из општине Фоча ће се налазити на локацији која обухвата дио парцеле означене као к.ч. 2445 и к.ч. 2286 звана Грабе која се налази у мјесној заједници Козја Лука.

Сама локација депоније ће се налазити на око 800 метара од Пјешчаних пирамида. Депоније представљају специфичне објекте који могу да имају значајан негативан утицај на животну средину. Непосредно се јавља утицај на ваздух, подземне и површинске воде, земљиште и угрожавање буком. Поред тога због самог начина одлагања отпада нису ријетке ситуације да се дешавају мањи и већи пожари на депонијама.

Непријатни мириси, бука и дим са депоније би се ширили према Пјешчаним пирамидама и сигурно да планови о будућем развијању те локације за туризам нису толико оптимистични са депонијом смећа у близини.

Пјешчане пирамиде које су јединствене и постоје још само у Колораду, Тиролу и Ђавољој вароши код Куршумлије у Србији, могу постати угрожене због немара власти у Фочи. Незамисливо је да се у близини таквих природних и туристичких бисера налази депонија смећа.