ДруштвоНајновијеФоча

Фочаци у еколошкој акцији „Од извора до мора“

Еколошки пројекат „Од извора до мора“ окупио је више од 150 Фочака у акцији чишћења главних градских улица, паркова и обала ријеке Ћехотине.

Удружени у заједничком циљу да добију здравију и чистију животну средину волонтери су прикупили око 60 врећа различитог отпада. Прикупљено смеће разврстано је према категоријама, након чега би требало да буде рециклирано.

Акцији су се одазвали ђаци и професори фочанског Средњошколског центра, комунално предузеће „Комуналац“ и Општински радни вод.

Пројекат који је покренула компанија „Кока-Кола“ подржала је и локална управа.

-Природа је овдје предивна, а на нама је да је очувамо. Лијепо је видјети младе људе који знају вриједност сваке покупљене пластичне флаше и позивам грађане да нам ово буде свакодневна акција. Да не бацамо смеће и да смањимо употребу пластике и свега осталог што није разградиво-рекла је замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић.

У рјешавање еколошких проблема, као један од партнера у пројекту,  укључено је и вишеградско Удружење „Еко-центар“.

-Веома је важно што смо на лицу мјеста одвајали алуминијум, пластичну амбалажу, папир и картон од осталог отпада- рекао је предсједник Удружења Дејан Фуртула.

Он је упозорио да и даље велики проблем представљају дивље депоније на обалама ријека.

-Видимо шта се дешава са ријеком Дрином, на којој су острва плутајућег отпада. Морамо да радимо на уклањању дивљих депонија и да отварамо рециклажне центре-нагласио је Фуртула.

Пројекат „Од извора до мора“ проводи се у седам општина у Републици Српској, а након Фоче еколошка акција биће организована у Рудом.

Извор: Радио Фоча