ДруштвоНајновијеФоча

Фочаци обиљежили Дан српског борца и 217 година од устанка против Турака

Борачка организација Фоча обиљежила је данас, парастосом за погинуле српске борце и посјетом Спомен соби, Дан бораца Републике Српске, као и 217 година од почетка Првог српског устанка.

Свештеници Српске православне цркве служили су парастос код Централног споменика погинулим српским борцима и цивилима из посљедњег рата, гдје су претходно делегације општине и удружења која његују тековине Отаџбинског рата положиле цвијеће и прислужиле свијеће.

Након парастоса, окупљени су прошетали до Музеја Старе Херцеговине, односно до Спомен собе погинулих бораца, у којој се налазе њихове фотографије са биографским подацима, гдје су прислужили свијећу и одали им пошту минутом ћутања.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић осврнуо се на проблеме демобилисаних бораца, за које је рекао да су без посла и да живе у веома тешком стању.

„Имамо случајева да нам дође борац од 60 година, који од рата није радио, а проблем му је што су му и дјеца без посла, а имају већ 40 година. Проблеми су велики, а држава о њима не мисли. Ми као борачка оргaнизација им помажемо колико можемо“, рекао је Станковић.

У стварању Републике Српске из Фоче је учествовало око 3.000 српских бораца, који су се, осим на дугачком фочанском фронту, борили и на ратиштима широм БиХ.

Према подацима Монографије погинулих, у Фочи је животе на српској страни изгубило 400 бораца и 148 цивила. 

Извор: Радио Фоча