ДруштвоНајновијеФоча

Фочаци међу најбољим волонтерима Српске

Фочак Ратко Радовић један је од четири најбоља волонтера у Српској за 2021. годину, док је фочанска станица Спелеоспасилачке службе Републике Српске међу добитницима признања за посебан допринос развоју волонтеризма. Иста признање стигло је Фочацима Ђорђу Гашевићу и Младену Рашевићу, члановима бањалучког Удружења „Срце на длану“.

Двадесетпетогодишњи Ратко Радовић добробит других испред своје на прво мјесто ставља посљедњих пет година. За то вријеме као члан Спелеоспасилачке службе Републике Српске сабрао је бројне спасилачке акције у којима се истакао храброшћу и пожртвованошћу.

Каже да је награда за најбољег волонтера у Републици Српској значајна и да ће му дати подстицај да настави да пружа помоћ онима којима је најпотребнија. Ипак, истиче да је спасен људски живот најважније признање.

-Ову награду било би тешко добити да није било осталих чланова Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча. Ми смо тим и они су једнако заслужни. Сви се осјећамо боље и љепше када спасимо нечији живот и то нам даје стимуланс за даље дјеловање-рекао је Радовић.

Уз Радовића, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске ове године препознало је и наградило труд и залагање Фочака Ђорђа Гашевића и Младена Рашевића.

За десет година, колико су чланови бањалучког Удружења „Срце на длану“, њих двојица истакли су се у хуманитарним и еколошким акцијама широм Српске.

-За толико година волонтирања нисам добијао награде и ова ми много значи. То ће ме подстаћи да се још јаче и енергичније бавим волонтерским радом-рекао је Гашевић.

Републичка награда за волонтеризам додјељује се поводом Међународног дана волонтера, 5. децембра, као признање за неплаћени хуманитарни рад и посебан допринос волонтирању током године. Тај датум у свијету обиљежава се задњих 36 година, као подсјећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере.

Извор: Радио Фоча