НајновијеРегион

Фочански ђак нови никшићки владика

На чело Епархије будимљанско-никшићке постављен је епископ Методије, који је теологију студирао у Фочи.

Методије (његово свјетовно име Љубиша Остојић), чији су родитељи поријеклом са Жабљака, родио се 1. априла 1976. године у Сарајеву гдје је завршио основну школу и прва два разреда гимназије, одакле се усљед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу.

Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици 2001. године, а 2002. дошао је у Цетињски манастир, где је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије (по Светом Методију Словенском).

На Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, дипломирао је 2013. године, са дипломским радом на тему „Васпитни значај монаштва”.

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015. године одбранио је мастер рад на тему „Зетски Митрополит Вавила (1494-1520) и његов допринос српској духовности и култури” код ментора проф. др Предрага Пузовића.

Академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну учећи грчки језик, ради уписа докторских студија на Теолошком факултету овог Универзитета.

На редовном прољећном засиједању одржаном у Пећкој патријаршији и Београду од 29. априла до 10. маја 2018. године, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао је архимандрита Методија (Остојића), за викара митрополита црногорско- приморског, са титулом епископ диоклијски.

У чин епископа хиротонисан је 22.јула 2018. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици од стране патријарха српског Иринеја.

Извор: Радио Фоча