ДруштвоНајновијеФоча

Фочански професор Михаило Миликић написао уџбеник за средњошколце

Двадесетшестогодишњи Михаило Миликић, професор здравствене његе у фочанском Средњошколском центру, написао је уџбеник здравствене његе за ученике првих и других разреда средњих медицинских школа за занимања медицински техничар и акушерско-гинеколошки техничар који ће од наредне школске године бити уврштен у наставни план и програм у Српској.

Уџбеник је одобрило Министарство просвјете и културе РС, а од маја наредне године биће доступан у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Српске.

Млади Фочак у свом првом уџбенику на систематичан и врло прегледан начин приказао је све поступке и процедуре које се спроводе у служби здравствене његе, а које обављају медицинске сестре и техничари. У осамнаест поглавља Михаило је смјестио све што један медицински техничар треба да зна од тренутка пријема пацијента, провођења свих дијагнистичко-терапијских процедура, па све до рехабилитације и отпуста пацијента са болничког лијечења.

На идеју да напише уџбеник Миликић није дошао случајно. Током студија на Медицинском факултету у Фочи, на смјеру Здравствена њега, примијетио је недостатак стручне литературе. Почео је да истражује, пише и објављује научне и стручне радове. По завршетку факултета обавља и приправнички стаж у Универзитетској болници, а потом добија посао као професор здравствене његе у Средњошколском центру у Фочи. Наука плус искуство довољни су били да се одважи на писање уџбеника. Активно је радио посљедњих годину дана, уклапајући све своје радове у једну стручну цјелину.

-Посебан акценат у уџбенику ставио сам на примјену терапије у болничким установама. Код нас љекари ординирају терапију, а медицинске сестре је апликују. Бавио сам се дијагностичким процедурама, објаснио све методе детаљно, уз јасно навођење задатака и дужности медицинских сестара, од припреме пацијента за такве интервенције, па све до бенефита на примјер радиолошких претрага, резултата. Све текстове прати низ ауторских слика, постоји више од 80 слика у уџбенику уз сва пратећа појашњења и шеме. Посебну пажњу посветио сам теми витална угроженост болесника. Углавном, настојао сам да детаљно појасним све процедуре здравствене његе, за које сам примијетио да нису довољно јасне, имајући у виду чињеницу да је улога медицинских сестара и техничара од огромне важности за лијечење пацијената-рекао је Миликић.

Миликићев уџбеник позитивно је оцијенила струка. У складу је са свим савременим токовима медицинске науке и праксе. Одобрен је од стране ресорног министартсва, а од наредне школске године изучаваће га ученици првих и других разреда медицинске школе за занимања медицинска сестра/техничар. Међу рецензентима књиге је и професор Медицинског факултета у Фочи, др Миливоје Достић.

-Већ десетине година на нашим просторима постоје проблеми са стручном литературом из области здравствене његе. Отуда велика храброст младог аутора да се ухвати у коштац са науком и напише уџбеник. Овај уџбеник је једно велико освјежење и велика помоћ ученицима у средњим медицинским школама. Надам се да ће млади колега приредити још стручних издања, јер је здравствена њега веома важан сегмент у друштву, а улоге медисинских сестара и техничара су од непроцјењиве важности-рекао је Достић.

Уџбеник младог Фочака, осим професора Достића, стручно су оцијениле професор др Сања Марић са Медицинског факултета у Фочи и др Дијана Дивчић Лучић, специјалиста инфектолог Универзитетске болнице у Фочи.

Извор: Радио Фоча