ДруштвоНајновијеФоча

Фото прича: Орловачко језеро скровиште од врелине

Било да је на снази жуто, наранџасто или црвено упозорење, планина је најбоље скровиште од врућине, а још када је са језером, онда је то прави избор у овим врелим данима када метеоролози биљеже најтоплије љето икада.

Зеленгора је чувена по својим ледничким језерима, по осам бисера, међу којима се као најсјајнији бисер издваја Орловачко језеро.

Угнијездило се на 1.430 метара изнад мора, а подно живописних планинских врхова Брегоча, Орловца, Стога и Љељена.

Орловачко језеро заједничко је благо Фоче и Калиновика, с обзиром да га пресијеца међуопштинска граница, а у саставу је Националног парка „Сутјеска“.

До језера се може стићи из више праваца, од Фоче, Гацка и Калиновика, макадамским путевима, који нису у баш најбољем стању, па је потребно труцкати се у облаку прашине око сат вожње, на шта се одмах заборавља након сусрета са овим зеленгорским оком.

Велике врућине овдје се сасвим другачије доживљавају, јер повјетарац не одмара и пријатно расхлађује, а за додатно расхлађивање изузетно прија и купање у бистрој језерској води.

У паузи између купања, тешко је одољети а не обићи околне врхове, погодне за шетњу, док звук чактара и краве које пасу око језера говоре да се у оближњим катунима може пронаћи укусан планински сир и кајмак.

Осим у шатору, на Орловачком језеру може се преноћити у колиби Националног парка „Сутјеска“ или у приватном смјештају, а свакако да је од једнодневног излета пуно бољи избор одлучити се за ноћење када се већ потегне на тако тежак пут.

Извор: Радио Фоча