КултураНајновијеФоча

Филм о хору Рада Радовића у сриједу у фочанском биоскопу

Документарни филм „Узвишена пјесма“ о диригенту и професору црквене хорске музике Раду Радовићу и Kамерном хору Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, који је он основао и 20 година га успјешно предводи,  биће приказан у Центру за културу и информисање, односно у бисокопу Доли бел у Фочи у сриједу, 12. јануара.

Филм је урађен у продукцији БХРТ-а, а његови режисери су Зоран Кубура и Бојан Хаџиабдић.

„Један диригент је 2001. године покренуо студентски хор, не слутећи да ће просторију у којој одржавају пробе ускоро замијенити највећим свјетским позорницама и са њих донијети најзначајнија признања у домену хорске музике. „Узвишена пјесма“ је документарни филм о Камерном хору Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, који већ 20 година почива на вољи, упорности и неуморном раду”, наводи се у опису филма.

Фочак Раде Радовић завршио је Руску музичку академију „Гњесини“ у Москви 1997. године, након чега је предавао у Средњој богословској школи у Фочи, а данас је редовни професор црквене хорске музике и хармонике на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

„Ја овај посао радим не да бих оцијенио студента, него да бисмо ушли у свијет музике и да бисмо покушали и почели да стварамо“, ријечи су Рада Радовића, којима почиње филм.

Премијера филма у Фочи је у сриједу у 16,00 часова.

Улаз је слободан.

Извор: Радио Фоча