ДруштвоНајновијеФоча

У четвртак посебна сједница СО Фоча – поново о кредитном задужењу од 5.000.000 КМ

Посебна сједница Скупштине општине Фоча са једном тачком дневног реда- приједлогом одлуке о кредитном задужењу општине, заказана је за четвртак, 28. марта.

У питању је исто кредитно задужење од пет милиона марака за које је већ једном у новембру прошле године донесена одлука. Претходна одлука ће бити поништена јер није била у складу са Уставом Републике Српске и Законом о задуживању, дугу и гаранцијама.

Потреба за новом одлуком, како образложу из општине, указала се након обавјештења Министарства финансија Републике Српске и сугестије свим локалним заједницама да, на основу одлуке Уставног суда Републике Српске у вези са кредитним задужењем општине Угљевик, убудуће овом министарству достављају приједлог одлуке о кредитном задужењу, а не већ усвојену одлуку.

Одборници СДС-а су на сједници фочанског парламента у новембру указивали на незаконитост одлуке и на пропусте који су учињени, али је тад одлука усвојена уз увјеравање начелника општине да је све урађено у складу са законом.

Подсјећања ради, Уставни суд Републике Српске прогласио је неуставом Одлуку о кредитном задужењу општине Угљевик у износу од седам милиона КМ зато што је донесена без сагласности Министарства финансија, а у образложењу Уставног суда Српске наводи се да „Одлука о дугорочном задужењу општине Угљевик није у сагласности са Уставом РС и Законом о задуживању, дугу и гаранцијама, јер не садржи све потребне законске елементе без којих се задуживање не може реализовати на законит начин“.

Сједница ће почети у 9.00 часова уз пренос на Радио Фочи.

Извор: Фочанске новости / Радио Фоча