ДруштвоНајновијеФоча

У четвртак посебна сједница СО Фоча о малим ХЕ и путевима

Скупштина општине Фоча одржаће наредног четвртка, 20. маја, посебну сједницу за чији дневни ред су предложене двије тачке – о изградњи малих хидроелектрана у сливу ријеке Бјелаве и о стању магистралних и регионалних путева на подручју ове општине.

Информација о изградњи малих електрана на ријеци са које се Фоча напаја питком водом уврштена је на захтјев Удружења грађана „Бјелава“ чију је петицију против градње тих енергетских постројења потписало 3.000 Фочака.

Ово Удружење је у више наврата организовало протесте упозоравајући да је концесионар, фочанско предузеће „Србињепутеви“, без дозволе искрчио огромну количину шуме, узурпирао приватна имања, а претходно не ријешивши имовинско-правне односе, промијенио ток Бјелаве и угрозио градски водовод.

У августу прошле године радови су обустављени, након мишљења општинске комисије да је концесионар дужан да претходно прибави све потребне сагласности, уради главни пројекат и добије грађевинску дозволу.

Магистрални и регионални путеви на подручју општине Фоча, чије одржавање је у надлежности републичких органа, деценијама су у изузетно лошем стању, а протекле зиме стање се додатно погоршало посебно на магистралном правцу Фоча-Шћепан Поље, према Никшићу, као и на регионалном путу Фоча-Челебићи према Пљевљима у Црној Гори.

На путу према Шћепан Пољу забрањен је саобраћај за теретна возила, док путничка саобраћају уз велики ризик, а тешко проходан је и пут према Челебићима, који је већим дијелом макадамски.

Посебна сједница на којој ће се расправљати о ове двије информације почеће у 10.00 часова.

Извор: Радио Фоча