ДруштвоНајновијеФоча

У чаробни свијет школе закорачило 137 фочанских првачића

У чаробни свијет слова, бројева, књиге, знања и другарства данас је закорачило 137 првачића у Фочи, од чега у Основној школи „Свети Сава“ 83 и 54 у Основној школи „Веселин Маслеша“.

У ове двије школе, заједно са њиховим подручним одјељењима, у клупе је данас сјело укупно 1.114 ђака.

ОШ „Свети Сава“ похађа 639 ученика, 10 мање у односу на претходну годину, а ОШ „Веселин Маслеша“ 475 ученика, осам више него лани.

У први разред ОШ „Свети Сава“ уписана су 83 ученика, 14 више него прошле године, од чега 82 у централној школи и један првачић у подручном одјељењу у Миљевини.

У ОШ „Веселин Маслеша“ број првачића ове године мањи је за једног- укупно их је 54, од чега 51 у централној школи и три првачића у подручном одјељењу на Броду.

У подручна одјељења у Драгочави, Мјешајама и Поповом Мосту није уписан ниједан првачић.

Првачићи су на први час стигли у пратњи родитеља.

Горан Ђуричић, отац једног од њих, каже да је осјећај необичан.

„Дарија ми је треће дијете које креће у школу, најстарија ћерка је девети, а син седми разред. Осјећај је исти као и кад је прво дијете кретало у школу, чудан и лијеп, најљепши. С обзиром каква су времена није лако опремити троје дјеце за школу, али трудимо се да дјеца имају све што им је потребно“, рекао је Ђуричић.

Александра Шолаја, мајка првачића Алексе, каже да је било суза радосница.

„Старији син је већ завршио и средњу школу, заборавила сам више шта је све потребно за основну, другачији су сада и програми, али учитељи су ту и школа, помогли су нам и дали спискове шта је потребно за почетак. Тешко је, поготово људима који не раде, а ми, Богу хвала, обоје у породици радимо. Надам се да ће се сви на неки начин снаћи“, каже Шолаја.

Директор ОШ „Веселин Маслеша“ Блашко Трифковић каже да је настава почела на вријеме и без проблема уз поштовање епидемиолошких мјера.

„Почињемо школску годину у нормалном режиму рада са часовима од 45 минута и надамо се да ће тако остати и да ћемо радити само у још љепшим и бољим условима“, навео је Трифковић.

И ове године било је родитеља првачића који нису испоштовали уписно школско подручје, фиктивном промјеном мјеста пребивалишта.

У школи кажу да на тај проблем не могу утицати.

„Ми се трудимо колико можемо да утичемо на поштовање уписних подручја и да све буде у складу са законом. Уколико родитељи упишу дијете из другог уписног подручја, потребно је да доставе потврду о мјесту прбивалишта, тако да ми, нажалост, на то не можемо утицати“, рекао је Трифковић.

У Средњошколском центру у Фочи средњошколско образовање у овој школској години стицаће 566 ученика, један више у односу на претходну годину.

СШЦ укупно има 26 одјељења, од чега 11 гимназијских и 15 техничких и стручних школа и то медицинске, шумарске, економске школе и машинства и обраде метала.

У прве разреде ове године уписано је 137 ученика.

У Богословији Светог Петра Дабробосанског нова школска година почела је литургијом и призивом Светог Духа за срећан почетак школе, коју је у Цркви светих Петра Дабробосанског и Василија Острошког служио митрополит дабробосански Хризостом.

У овој школској години, фочанску Богословију похађаће 44 ученика, од чега четири у првом разреду.

У Богословији је речено да тај број није коначан и да се пријем ученика врши плански и према будућим потребама Српске правсолавне цркве.

Извор: Радио Фоча