ДруштвоНајновијеФоча

У Фочи стање забрињавајуће – пораст броја пацијената и тежа клиничка слика

Број заражених вирусом корона у Фочи из дана у дан је све већи, а по клиничкој слици овај талас заразе је тежи од оног из новембра прошле године, тако да ситуација постаје алармантна, истакнуто је на данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације.

Тренутно је 76 Фочака позитивно на вирус корона,а прошлог понедјељка их је било 41.

На терапији у ковид амбуланти фочанског Дома здравља је 47 пацијената, док су у Универзитетској болници Фоча 64 пацијента из регије са тежом клиничком сликом, од којих је пет на респиратору.

Директор Дома здравља Мирослав Ристановић истиче да се ситуација свакодневно погоршава.

„Само јутрос до 11.00 сати у нашим ковид амбулантама имали смо 46 пацијената са симптомима ковида 19. Бојим се, ако раст настави овим трендом, да ће нам се поновити новембар и да ће можда здравствени систем доћи у колапс“, рекао је Ристановић.

Он упозорава да је садашњи талас вируса корона, по клиничкој слици, много тежи од новембарског.

„Више људи је на кисеоничкој терапији, теже су клиничке слике и више је сад људи између 55 и 65 година, док је у новембру више било пацијената старијих од 65 година“, истакао је Ристановић.

У Дом здравља и Универзитетску болницу данас је стигао први контигент руске вакцине „спутњик ве“ за ревакцинацију здравственог особља, а у току је пријављивање особа старијих од 65 година за вакцинацију.

„Одзив је баш добар, људи се интересују и чим се спискови ажурирају кренућемо са имунизацијом становништва, надам се за 10 до 15 дана. Када се заврши имунизација старијих од 65 године, онда ће ићи имунизација пацијената са хроничним обољењима“, рекао је Ристановић.

Осим у Дому здравља, спискови за вакцинацију се праве и у Регионалном инситуту за здравство, гдје се пријављују родитељи дјеце са тешкоћама у развоју.

Са сједнице Кризног штаба је поручено да је једини начин борбе против ширења заразе поштовање мјера- дистанца, маска, без већих окупљања.

„Апеловао бих и позвао суграђане да максимално поведемо сви рачуна, да поштујемо мјере, да се не скупљамо, не групишемо по објектима, било каквим слављима и весељима, јер је стање алармантно. Повећан је број пацијената, али и број тежих клиничких слика“, рекао је начелник Вукадиновић.

Извор: Радио Фоча