ДруштвоНајновијеФоча

У Фочи потписивање петиције о неприхватању наметнуте одлуке Инцка

У Фочи ће од данас бити организовано потписивање петиције којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида, о чему је одлуку донио одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко. Договорено је то на састанку начелника општине Милана Вукадиновића са представницима три удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Из Фоче једногласан став-обацујемо скандалозне, наметнуте одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка које искључиво подривају и уносе немире међу становништвом у Републици Српској и цијелој БиХ. Исказана је пуна подршка институцијама Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику у одбацивању Инцкове одлуке и очувању историјске истине.

„Договорили смо се да сви заједно наступимо и на Градском тргу ће бити организовано потписивање петиције против ове накарадне одлуке”, рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Из фочанских организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата оштро осуђују одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка да неметне закон о “кажњавању негирања геноцида” и сматрају да је овакав потез противан људском разуму.

„Ненормално је да се у 21. вијеку једном народу забрањује да изнесе своје мишљење. Зато идемо са петицијом и да се до краја боримо против такве одлуке”, рекао је предсједник Предсједништва БО Фоча Срђан Станковић.

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида подсјећају да је Валентин Инцко претходно поднио оставку, да би потом у вријеме техничког мандата одлучио да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”, што је, како оцјењују, ван сваке памети.

„Позивамо борце, ратне војне инвалиде, чланове породица погинулих, а наравно и све грађане да потпишу петицију”, казао је предсједник Удружења Драган Милановић.

Одлазећи високи представник Валентин Инцко наметањем накарадне одлуке покушава да угуши истину о стварним дешавањима у току протеклог рата, сматрају у Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Фоча.

„На тај начин жели да нанесе штету српском народу – да се опет представи као агресор у сопственој земљи, а бошњачки народ као једина жртва. Наша организација ће стати здушно иза потписивања петиције заједно са осталим организацијама против овог накарадног закона”, рекао је предсједник Организације Јанко Филиповић.

Потписивање петиције вршиће се на Тргу краља Петра данас од 18.00 часова, а од сутра до 5. августа сваким даном од 9.00 до 20.00 часова, као и у просторијама ове три организације.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Извор: Радио Фоча