ДруштвоНајновијеФоча

У суботу Дан фочанских бригада ВРС

Општинска Борачка организација Фоча обиљежиће у суботу, 8. априла, Дан фочанских бригада Војске Републике Српске, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на Централном споменику погинулим српским борцима и цивилима.

Из Борачке организације позвали су породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, демобилисане борце и све грађане Фоче да присуствују обиљежавању, које ће почети у 11,00 часова.

У грађанском рату у БиХ, први оружани сукоби у Фочи између муслиманских и српских стража почели су 8. априла 1992. године и тај датум је одређен да се обиљежава као Дан фочанских бригада, које су касније настале обједињавањем свих мањих српских фочанских војних јединица.

Фочанска бригада издржала је жестоке офанзиве, одбранила становништво и територију све до потписа мира, притицала у помоћ браћи кад год је затребало, од Чајнича, Трнова, Невесиња, Олова, па до Грахова и на крају издржала НАТО бомбардовање.

Према подацима једног од ратних команданата Новака Паприце, који је учествовао у изради монографије погинулих бораца, у рату је у борби погинуло 319 фочанских бораца, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем, док је цивилних жртава рата на српској страни било 148.

Извор: Радио Фоча