НајновијеРепублика Српска

У Српску стигло око 550 малишана са Космета

У Републику Српску данас је стигло 550 српске дјеце са Косова и Метохије у оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” који се организује једанаести пут.

У Етно-селу “Станишићи” у Бијељини дочекана су дјеца из Косовске Каменице, Штрпца, Велике Хоче, Ораховца, Косова Поља, Србице, Клине, Истока, Косовске Митровице, Зубиног Потока, Липљана, Грачанице, Обилића, Вучитрна, Угљара и Гораждевца.

Они ће седам дана бити гости код породица својих вршњака у Приједору, Градишци, Бањалуци, Челинцу, Станарима, Прњавору, Модричи, Петрову, Теслићу, Шамцу, Броду, Брчком, Власеници и Бијељини.

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов реко је новинарима да ће сутра у Андрићграду бити дочекано још око 250 дјеце из Партеша, Пасјана, Новог Брда, Шилова, Витине, Звечана и Лепосавића, која ће бити смјештена седам дана код вршњака на Сокоцу, у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, Невесињу и Требињу.

Он је истакао да Срби у Републици Српској брину за свој народ на Косову и Метохији, те да је ово на неки начин доказ да нису сами и да имају пријатеље.

– Дјеца са Косова и Метохије дружиће се седам дана са својим вршњацима и уживаће у слободи Републике Српске коју немају у јужној српској покрајини – рекао је Арлов.

Он је додао да је веза Републике Српске и Косова и Метохија чврста и да су зато овај пројекат и назвали “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”.

– Желимо им добродошлицу, а малишанима који данас одлазе срећан пут на Косово и Метохију и да их дочека мир – рекао је Арлов и подсјетио да су дјеца и млади са потешкоћама у развоју из Дневног центра “Подржи ме-9.јануар” из Косовске Митровице данас испраћени након шестодневног боравка у Бањалуци, гдје су били гости Одбора и бањалучког Центра “Заштити ме”.

У оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” од 2012. године у 37 локалних заједница у Српској боравило је више од 6.000 српске дјеце у пратњи више од око 600 просвјетних радника.

Помоћник министра за предшколско образовање и васпитање у Министарству просвјете и културе Српске Наташа Цвијановић рекла је да овај пројекат везује дјецу Косова и Метохије и Републике Српске.

– Министарство, родитељи и дјеца основних школа Српске су активно укључени у овај пројекат. И ове године у 19 општина долазе дјеца са Косова и Метохија, а њихови домаћини ће бити ученици из наших основних школа – рекла је Цвијановићева новинарима.

Ивана Ракић, предсједник Дневног центра “Подржи ме-9. јануар” за дјецу и младе са сметњама у развоју, каже да тај центар постоји захваљујући Републици Српској, на чему су, како каже, веома захвални.

– Српски народ из Републике Српске носимо у срцу у сваком тренутку. Током боравка у Српској протеклих шест дана мало смо се опустили и скупили снаге да се вратимо у тешку ситуацију која нас очекује на Косову и Метохији – рекла је Ракићева и захвалила Одбору за помоћ који је од почетка са њима.

Ракићева је Цвијановићевој уручила и скроман поклон у знак захвалности и сарадње са Дневним центром “Подржи ме-9. јануар”.