НајновијеРепублика Српска

У Српској регистроване три врсте отровних змија

У Српској постоје три врсте отровних змија, међу којима је поскок најшире распрострањен, а ријеч је о отровници која је и највећа и најотровнија.

На другом мјесту је шарка, чије су популације регистроване уз ријеку Саву. Ријеч је о отровници која насељава низије и која је веома ријетка, чак и заштићена врста у Српској.

„Има их и на планинама, вишим од 1.000 метара надморске висине. Регистроване су на Зеленгори, Маглићу, Клековачи, те у низијама уз ријеку Саву, односно на Бардачи, Громижељу, Доњој Долини. Шарка је наша мања отровница, достиже до 65 центиметара. Угриз јој је мање опасан, али су регистровани и смртни случајеви од њеног угриза, тако да треба бити опрезан и са њом”, каже доцент на Природно-математичком факултету у Бањалуци, Горан Шукало.

Према његовим ријечима, трећа отровница је планински шарган, која је најрјеђа отровна змија код нас.

„Новијим истраживањима потврђене су само популације на Зеленгори и Чемерну. Присутна је у подручјима изнад 1.200 метара надморске висине, односно на високопланинским ливадама и пашњацима са полеглом клеком. Занимљиво је да су на Зеленгори заступљене све три отровнице на истом мјесту”, истиче Шукало.

Према његовим ријечима, ова змија достиже дужину до 50 центиметара, а најмање је отровна.

„Њен угриз није толико опасан по човјека. Најчешће се поистовјећује са убодом пчеле или осе. Примарно се храни скакавцима, па му отров нема неки посебан значај, за разлику од шарке и поскока који се хране топлокрвним животињама, птицама и ситним сисарима, а чији отров има јаче дејство и дјелује на човјека”, упозорава Шукало.

Додаје да је, према Уредби о строго заштићеним и заштићеним дивљим врстама, ова врста  строго заштићена у Српској.

Извор: Српскаинфо