НајновијеРепублика Српска

У плану докапитализација „ХЕ Бистрица“ са 12,6 милиона КМ

„Хидроелектране на Дрини“ планирају да ове године докапитализују предузеће „ХЕ Бистрица“, које су преузели од компаније „Калдера“, те да у њега уложе 12,6 милиона како би могло да послује и да инвестира, сазнаје портал CAPITAL.

У Плану пословања „ХЕ на Дрини“ за 2021. годину, који би ускоро требала да разматра Скупштина акционара, наводи се да ће повећати капитал у „ХЕ Бистрица“ чији су стоодстотни власник.

„У циљу финансирања инвестиција и текућег пословања „ХЕ на Дрини“ у 2021. години планирају извршити докапитализацију повећањем основног капитала друштва „ХЕ Бистрица” у укупном износу од 12.690.000 КМ, од чега се на финансирање планираних инвестиција односи 9.066.000 КМ, а за финансирање текућих трошкова пословања 3.624.000 КМ“, навели су у „ХЕ на Дрини“.

Додали су да је конкретизација улагања наведених средстава преко докапитализације садржана у плановима пословања два предузећа за ову годину.

Такође, у 2020. години реализована је докапитализација „ХЕ Бистрица” од 4,1 милион КМ, чиме је основни капитал друштва повећан на 14,3 милиона КМ.

Подсјећамо, „ХЕ на Дрини“ купиле су раније удјеле од постојећих улагача у „ХЕ Бистрица“ и за то платиле 20,7 милиона КМ.

Портал CAPITAL открио је да ће Република Српска постати по други пут власник предузећа „ХЕ Бистрица“, и то 11 година након што је исто то предузеће продато фирми „Калдера цомпанy“ Миленка Чичића за 6,8 милиона КМ. Српска га је сада откупила за чак 21,6 милиона КМ.

Извор: CAPITAL