БиХНајновије

У Горажду пацијенти леже по ходницима

Из Кантоналне болнице Горажде упућени су алармантни апели Кризном штабу Министарства здравства Босанско-подрињског кантона да хитно мобилише здравствено особље за потребе изолаторијума у Ђачком дому, јер је болничко ковид одјељење препуно, а пацијенти леже по ходницима.

Помоћник директора за медицинске послове Алдијана Беговић упозорила је да је потребно хитно почети хоспитализацију пацијената у ванболнички изолаторијум у Ђачком дому.

„Дала сам приједлог да се на неки начин мобилише здравствено особље из других здравствених установа и формирају мјешовити тимови да би то профункционисало”, истакла је Беговићева.

Она је навела да због несташице на тржишту, проблем представља и набавка кисеоника и других лијекова неопходних за ковид пацијенте.

„Скоро сваки дан ми потрошимо по неколико боца кисеоника, данас смо морали ванредно тражити још 12 боца, сутра иде редовна пошиљка 48 боца, биће проблем, нема многих лијекова на тржишту и с тим се боримо”, истакла је Беговићева.

У Кантоналној болници очекују хитну реакцију Кантоналног кризног штаба у смислу мобилизације здравственог особља за потребе ванболничког изолаторијума у Ђачком дому.

У овој установи наглашавају да су из средстава које је одобрио Завод здравственог осигурања успјели осигурати ангажман пулмолога из Фоче два пута седмично за конзилијарне прегледе, али и даље проблем представља недостатак кадра и медицинског особља.

На алармантнију ситуацију у Босанско-подрињском кантону Горажде, гдје је у овом тренутку близу 371 особа заражена вирусом корона, указано је и током састанка с премијером Владе ФБиХ Фадилом Новалићем, преноси портал “Кликс”.

Из горажданске болнице указују да је ситуација веома тешка, да су затражили помоћ и из Републике Српске, па чак и из Србије, те да требају помоћ Федерације, и других кантона, јер ово у Горажду може брзо ескалирати у још тежу ситуацију.

Извор: СРНА/klix