БиХНајновије

У БиХ је дошло до поскупљења пилетине

Цијена пилетине у БиХ знатно је порасла јер је, како кажу перадари, на свјетском тржишту дошло до рекордно високе цијене хране за живину.

„Пилетина је у посљедњих неколико дана поскупјела за 7 до 10 посто с тенденцијом раста и у наредном периоду”, потврдио је Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара РС, који је уједно и директор предузећа „Агрекс” из Доњег Жабара. 

Како каже, килограм пилећег филеа сада кошта и до девет КМ.

„Цијене пилетине су у расту,  док цијене јаја још стагнирају, јер очито да тржиште још није спремно да прихвати повећање цијене јаја”, казао је Миличић и додао да су веће цијене пилетине посљедица управо енормног скока цијена готове сточне хране за живину, а на шта су перадари у изјавама упозоравали још прије мјесец дана.

„Континуирано сточна храна из дана у дан поскупљује, берзе су једноставно подивљале, тако да су нама цијене сировина порасле и више од 50 посто изнад просјечне цијене”, казао  је Миличић.

Додао је да је све то утицало на поскупљење производње, а перадарима је, како каже, покварило производне калкулације.

„Не можемо годину дана радити и производити минус, а месо се не може продавати 30 посто испод цијене коштања”, каже Миличић.

Према његовим ријечима, сигурно је да ће и у наредном периоду доћи до већег скока цијена пилетине, али и јаја.

И Маид Јабанџић, директор месне индустрије „Мади” Тешањ, истиче да је посљедњих дана дошло до пораста цијена пилетине те да се може очекивати да се раст цијена настави и у наредном периоду.

„Дошло је до великог поскупљења хране за живину, тако да је морало да дође и до већих цијена наших производа”, казао је Јабанџић.

Додао је да је поскупљење пилетине на простору БиХ праћено свјетским трендом сталног поскупљања сточне хране.

„Надам се да ће се то у наредном периоду зауставити, али то нико не зна,  јер ми смо овдје тако мало тржиште и од нас сигурно ништа не зависи. Ми пратимо улазне цијене, пратимо цијене житарица и како оне поскупљују, тако смо и ми присиљени да подижемо цијену пилетине”, казао је Јабанџић.

Према његовим ријечима, цијена пилећег филеа  на рафовима у маркетима износи од 8,50 до 9 КМ, док цијена батака износи од 3,50 до 4 КМ по килограму.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача „Дон” Приједор, истиче да  је дошло до поскупљења многих артикала,  те да се поскупљење пилетине могло предвидјети, али да је свако повећање цијена додатни удар на џеп потрошача.

„Док је дошло до већих цијена горива, дошло је и до већих  цијена основних животних намирница, па самим тим и до веће цијене пилећег меса”, каже Марићева.

Додала је да је сигурно да перадари немају разлог за веће цијене својих производа јер, како каже, сигурно је да многи још имају житарица из јесење сјетве којима хране живину.

Према њеним ријечима, потрошачи су управо ти који ће диктирати куповину, те ће, како каже Марићева, због већих цијена потрошачи бити принуђени да месо купују на граме.

„Већа цијена пилетине сигурно су највише удар на џеп пензионера, јер су они управо ти који највише купују ово месо, а имају најмања примања”, закључила је Марићева.

Извор: Независне