НајновијеФоча

У Београду преминуо пуковник ВРС Марко Ковач

Пуковник Војске Републике Српске Марко Ковач преминуо је у Београду у 86. години, потврђено је Срни из Представништва Републике Српске у Србији.

Пуковник Ковач, који је био командант тактичке групе “Фоча-Дрина”, преминуо је на Војномедицнској академији.

Пуковник Марко Ковач је умро 8. децембра, а сахрана ће бити обављена сутра у Крагујевцу, на гробљу Илине воде, у 14.00 часова.

Данас је у Београду обављен испраћај пуковника Ковача од кога су се опростили колеге и саборци.

Марко Ковач је рођен 27. марта 1935. године у селу Мазоче, општина Фоча. Завршио је средњу подофицирску школу, Војну академију, Вишу војну академију и три висока курса – обавјештајни, политички и оперативји.

У току грађанског рата у бившој СФРЈ успјешно је обављао дужност помоћника команданта за морал пјешадијске дивизије до ослобођења Вуковара 1991. године, а од јуна 1992. до новембра 1993. године био је на дужностикоамнданта Тактичке групе “Фоча-Дрина”.

Пуковник Ковач је војно искуство стекао у ЈНА и у борбеним дејствима на два ратишта, те одликован са пет високих ордена у миру и Орденом Карађорђеве звезде са мачевима Другог реда у рату.

У чин пуковника ЈНА унапријеђен је 1986. године, а 1992. године је стављен на расплагање Генералштабу Војске Републике Српске као реактивирани војни обвезник са чином пуковника ЈНА.

Он је наредбом овог генералштаба 1992. године постављен на дужност командант Тактичке групе “Фоча”, а даље за команданта Тактичке групе “Фоча-Дрина” са претпотчињавањем Чајничке бригаде.