ДруштвоНајновије

Устоличен патријарх српски Порфирије

Нови поглавар СПЦ, 46. по реду, Порфирије устоличен је у Саборној цркви у Београду. У трон га је увео митрополит Хризостом.

Устоличен патријарх српски Порфирије

Нови поглавар СПЦ обратио се окупљенима.

„Молим се Богу и молим све вас да ме подржите да велики и одговорни застатак који ми стављен пред мене и положен на моја нејака плећа, изнесен радосно, да као 46. патријарх, а 57 погавар наше цркве будем у најмањој мери скроман представник”, рекао је нови патријарх.

„Пред живим Богом и црквом и свима вама искрено исповедам да се немам чиме похвалити осим слабостима својим”, поручио је у својој беседи патријарх СПЦ.

Устоличење је почело Светом архијерејском литургијом, на крају које се као симболи патријараршке власти новом патријарху уручују инсигније – панагија српских светитеља, жезло и бијела пана.

Током увођења новог патријарха у Светосавски трон присутни у храму три пута узвикну “достојан” (аксиос), а потом нови поглавар СПЦ одржи бесједу.

На крају литургије патријарху Порфирију ће као симболи патријарашке власти бити уручене инсигније – панагија српских светитеља, жезло и бијела пана.

О датуму свечаног увођења у трон патријараха српских у Пећкој патријаршији, историјском сједишту поглавара СПЦ, јавност ће, додаје се у саопштењу, бити накнадно обавијештена.

Изборни сабор СПЦ одржан је јуче у крипти Храма Светог Саве, а епархијске и викарне владике, тајним гласањем изабрали су тројицу владика чија су се имена потом нашла у апостолском жребу.