НајновијеРепублика Српска

Уставни суд оспорио одлуку да Србија и Српска граде хидроелектране

Уставни суд Босне и Херцеговине јуче је оспорио одлуку којом су владе Србије и Републике Српске договориле градњу нових хидроелектрана на Дрини не тражећи за то сагласност тијела власти Босне и Херцеговине као државе.

Уставни суд Босне и Херцеговине је пресудио како се оваква врста уговора не може закључити без сагласности државе Босне и Херцеговине, на чијој би се територији требали изводити радови, односно како Влада Републике Српске није могла дати концесију за то без мишљења Комисије за концесије Босне и Херцеговине.

Камен-темељац за нову хидроелектрану код Фоче на Дрини средином маја положили су предсједници влада Србије, Ана Брнабић, и Српске, Радован Вишковић, а тада су најавили како ће заједнички бити изграђене још двије хидроелектране на истој ријеци.

Вишковић је тада тврдио како Босна и Херцеговина као држава нема никаквих овлаштења над оваквим пројектима, јер се они реализују на територији која је у саставу Републике Српске.

Ана Брнабић је казала како су правни стручњаци Владе Србије све добро анализирали и утврдили како у договору Београда и Бања Луке нема ничега незаконитог.

Пројекат оспорили и из Црне Горе

Уз приговоре са државног нивоа у Босни и Херцеговини, пројект су оспорили и из Црне Горе, јер би градња хидроелектрана могла утицати на околину и угрозити кањон ријеке Таре, који је под заштитом УНЕСКО-а.

Уставни суд Босне и Херцеговине оставио је рок од три мјесеца Комисији за концесије Босне и Херцеговине да ријеши спорна питања између државе Босне и Херцеговине и ентитета Републике Српске настала у вези с додјелом концесија.

Извор: Direkt