НајновијеПолитикаСпорт

Усвојен ребаланс за ову и нацрт буџета за 2022. годину- граде се нова депонија и зграда за младе брачне парове

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су ребаланс буџета за ову годину, којим су укупна средства повећана са 12 милиона на 13 милиона марака, те нацрт буџета за наредну годину у износу од 12.700.000 КМ.

До повећања буџетских средстава у овој  години дошло је углавном због раста ПДВ-а, али и осталих прихода, а највише додатног новца, тачније 230.000 КМ, биће уложено у почетак градње нове санитарне депоније.

За 150 хиљада КМ, са 390 на 540 хиљада, повећана су издвајања за градску чистоћу, односно за набавку контејнера и уклањање дивљих депонија, а више него што је било предвиђено првобитним буџетским оквиром издвојиће се и за социјална давања, спортске колективе, пронаталитетну политику и помоћ вишешчланим породицама.

Нацртом буџета, који је упућен у јавну расправу, у 2022. години предвиђено је повећање средстава у односу на овогодиши првобитни буџетски оквир из марта за 700 хиљада, а смањење за 300 хиљада у односу на ребаланс.

У овом документу се наводи да су највеће ставке у 2022. години обезбјеђивање средстава за изградњу депоније у мјери која ће омогућити одлагање отпада и наставити са уређењем јавних површина,  те приступање реализацији изградње стамбене зграде за младе брачне парове, заједно са банкама и заинтересованим младим брачним паровима.

За изградњу стамбене зграде за младе брачне парове планиран је грант од 300.000 КМ  и то кроз грађевинску ренту и обезбјеђивање и уређење пратеће инфраструктуре, а за градњу нове депоније издвајање од 256.000 КМ, што је за 26 хиљада више у односу на почетна средства планирана за ову годину.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је урађено идејно рјешење зграде, те да ће млади брачни парови имати могућност да купе станове по много повољнијој цијени, а да је тренутно за тај вид олакшице заинтересовано 77 брачних парова из Фоче.

За асфалтирање локалних путева, нацртом је у 2022. години предвиђено 220 хиљада КМ, за 100 хиљада више у односу на ову годину, а за исте намјене Влада Српске издвојиће милион марака кроз пројекат помоћи локалним заједницама.

Начелник Вукадиновић је истакао да је тим пројектом Влада локалним заједницама одобрила од 100.000 до милион марака, а да је општина Фоча добила максималан износ, те да ће тим средствима бити асфалтирани путеви у пет мјесних заједница.

Осим у локалне путеве, знатна средства биће уложена и у реконструкцију спортских и дјечијих игралишта и паркинг простора.

Субвенције за запошљавање предвиђено је да се повећају за 70 хиљада, са 150.000 на 220.000, док субвенције за пољопривреду остају на истом нивоу од 150.000 КМ.

Подршка наталитету планирана је на нивоу овогодишњег ребаланса од 130.000 КМ.

У 2022. години, као и у овој, општина Фоча неће се кредитно задуживати,  а два кредита биће у потпуности исплаћена.

Начелник за финансије Драган Ивановић напоменуо је да је за отплату кредита и дугорочних обавеза у наредној години планирано да се издвоји 1.201.000, што је 159 хиљада мање у односу на ову годину, а у 2023. тај износ би требало да се спусти на милион марака.

За отплату жељезног моста на Дрини и ове године биће издвојено 341.000 КМ, а мост ће у постуности бити исплаћен 2023. године.

Извор: Радио Фоча