БиХНајновије

Усвојен Програм реформи за НАТО

Савјет министара Босне и Херцеговине данас је направио неколико великих корака на путу евроатлантских интеграција. Усвојен је Програм реформи за НАТО, те је донесена одлука о формирању комисије за сарадњу с овим војним савезом.

Ово је данас након сједнице Савјета министара у Сарајеву потврдила Бисера Турковић, министар иностраних послова БиХ.

Турковић је казала како су и сви српски министри гласали за Програм реформе и да се он у овом тексту пошаље у Брисел, као и за Комисију за сарадњу с НАТО-ом. Казано је и како ће већ сутра овај документ бити упућен ка НАТО-у.

Скоро у исто вријеме на друштвеним мрежама реговао је и предсједник ХДЗ-а Драган Човић, казавши како је важан искорак за НАТО пут Босне и Херцеговине управо постигнут данашњим формирањем Комисије за сарадњу с НАТО-ом.

“Константно напредовање на нашем евроатлантском путу доприноси стабилности и напретку БиХ и нашим међународним партнерствима”, написао је Човић.

Како је саопштено Савјет министара БиХ са девет гласова за и једним против донио је у другом кругу гласања одлуку о успостављању Комисије за сарадњу са НАТО-ом, с измјенама усвојеним на сједници, које ће Министарство спољних послова у сарадњи са Канцеларијом за законодавство Савјета министара БиХ уградити у одлуку прије њеног потписивања.

Комисија, између осталог, утврђује приоритете у реализацији обавеза Босне и Херцеговине које произилазе из учешћа БиХ у програму НАТО-а “Партнерство за мир”, као и у вези са реализацијом обавеза из документа Програм реформи Босне и Херцеговине.

Принцип гласања чланова Комисије прати гласање у Савјету министара БиХ, што је новина у овој одлуци, гдје се уз консензус омогућава доношење одлука већином гласова, под условом да за одлуку гласа најмање по два члана Комисије из сваког конститутивног народа, те се у случају недоношења одлука уводи други круг гласања.

Извор: СРНА/Klix