ДруштвоНајновијеФоча

Усвојен буџет за наредну годину на јучерашњој сједници СО Фоча

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас општински буџет за 2024. годину у износу од 21.850.000 КМ, што је повећање од 47 одсто у односу на овогодишњи буџет прије ребаланса. Изградња дома за старија лица у Миљевини, подршка градњи студентског дома, градња санитарне депоније, наставак градње зграде за младе брачне парове, асфалтирање локалних путева, највеће су инвестиције у општини Фоча планиране за наредну годину, истакнуто је на сједници.

Највећи дио раста укупних буџетских средстава односи се на кредит од 5.000.000 КМ за капиталне инвестиције, а планирано је да ће и буџетски приходи у идућој години порасти за 2.000.000 КМ.

Уз капиталне инвестиције, буџет карактерише и знатно повећање издвајања за пронаталитетну политику, које је готово удвостручено, те за запошљавање, захваљујући чему ће бити омогућено да 26 младих са високим образовањем одради приравнички стаж.

Планирано је да се у наредној години оствари 11.333.000 КМ пореских и 3.699.000 непореских прихода.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Раденка Срндовић наводи да је и даље највеће учешће прихода од ПДВ-а у износу нешто већем од 9.600.000 КМ.

Када је у питању расподјела средстава, Срндовићева је истакла да су, поред великих инвестиција, планирана повећања на готово свим позицијама.

„То су прије свега спортске организације, Борачка организација, Црвени крст, грантови Дому здравља и јавним предузећима. Буџет је био довољан оквир да се сва та средства повећају“, рекла је Срндовићева.

Субвенције за запошљавање повећане су са 160.000 на 230.000, за пољопривреду са 160.000 на 170.000, за спортске организације са 420.000 на 500.000 КМ.

Подршка наталитету биљежи раст са 150.000 на 290.000 КМ.

Издвајања за Борачку организацију биће већа за 15.000 и износиће 90.000 КМ. На већа средства могу рачунати и Организација породица погинулих бораца и Удружење РВИ.

У Клубу одборника СНСД-а оцјена- буџет је развојног карактeра.

„Имаћемо велике инвестиције, а то су старачки дом у Миљевини, привремена санитарна депонија и инвестиције које су већ почеле да се раде- припрема за изградњу павиљона два Студентског центра „Бориша Старовић“, завршиће се зграда за младе брачне парове. Такође, све установе и организације које су наслоњене на буџет уредно ће бити финансиране, многима смо, на шта  смо поносни, повећали грантове, повећали смо и субвенције за запошљавање и пољопривреду, тако да можемо бити задовољни“, рекао је предсједник Клуба Никола Вуковић.

Одборници СДС-а имали су више амандмана којима су тражили да се додатно повећају средства Удружењу пензионера, Борачкој организацији и Удружењу слијепих и слабовидих. Један од амандамна односио се и на Фонд за пронаталитетну политику који се пуни доборовољним средствима одборника и функционера. Из СДС-а су предложили да се тај Фонд повећа, тако што би се, умјесто нето средстава, као што је то до сада био случај, уплаћивала бруто средства од дијела плате функционера и паушала одборника којих се добровољно одрекну.

„Један од амандмана је био да се бруто плате функционера и бруто паушали одборника смање за укупан износ од 45.000 КМ и да се повећа Фонд за пронаталитетну политику како би свака породица за новорођено дијете добијала 1.000 марака, а за свако треће и наредно дијете по 2.000 КМ. Остали амандмани имали су за циљ да се од ставке за ОК фест и осталих позиција повећа фонд за Борачку организацију и удружења грађана, попут Удружења за слијепа и слабовида лица“, навео је одборник СДС-а Душан Бодирога.

Из извршне власти напомињу да су средства за пронаталитетну политику готово удвостручена и да ће то повећање бити усмјерено за нове пронаталитетне мјере, које ће се накнадно дефинисати, а што не искључује могућност увођења накнаде од 1.000 КМ за прво и друго, те 2.000 КМ за треће и свако наредно дијете.

Срндовићева је рекла да се средства из личних примања фукнционера и одборника издвајају у Фонд на основу потписане изјаве.

„Приједлог је био да се донесе нека нова одлука, ја бих рекла, о замрзавању или смањењу плата, да би се у тај фонд прелило више средстава. Међутим, то су лична примања и свака особа, функционер, одборник има право да својим средствима управља на начин како то он жели“, појаснила је Срндовићева.

На сједници је усвојен и ребаланс овогодишњег буџета, којим су укупна средства у овој години повећана са 14.800.000 на 17.400.000 КМ.

Извор: Радио Фоча