ДруштвоНајновијеФоча

Уручено 190 „поносних картица“ породицама са троје или више дјеце

Породицама са троје или више дјеце са подручја општине Фоча уручене су „поносне картице“, којима ће моћи да остваре попуст при куповини роба и услуга. Ту погодност од данас ће имати 190 фочанских породица које су се пријавиле за учешће у пројекту.

Међу вишечланим породицама које ће убудуће куповати по нижим цијенама је породица Босиљке Топаловић, у којој одраста троје дјеце.

„Очекујемо погодности, а видјећемо колико привредних субјеката ће се придружити. „Поносна картица“ ће ми највише користити за попуст на гориво”, рекла је Топаловићева.

Попуст приликом куповине значиће и члановима фочанског Удружења „Опстанак“, које окупља породице са четворо и више дјеце.

„Био је добар одзив чланова Удружења. Мислим да ће овај пројекат успјети и да ће наши привредници то озбиљно схватити, па да се мало више укључе у ову акцију. Било би лијепо да помогну вишечланим породицама”, рекла је предсједник Удружења Љиљана Дракул.

Картице су подијељене у оквиру пројекта „Поносна породица“, који широм Републике Српске проводи Фондација „За породицу“.

Могућност да остваре попуст фочанске породице за сада имају у продавници спортске опреме „Јувента спорт“, „Црвеној апотеци“ и бензинсиким станицама „Нестро петрола“, каже предсједник Фондације Драган Дакић.

„Сматрамо да је ово добар почетак за 190 поносних породица из Фоче. То кажем са поносом, јер ово није велика локална заједница. Овај број улива наду да Фоча има будућност. То је добар повод да се локални привредници што више одазову овом пројекту и да својим комшијама, пријатељима и рођацима који имају „поносну картицу“ одобре попуст”, рекао је Дакић.

Породице са троје или више дјеце, од којих је најмање једно малољетно, које се до сада нису пријавиле за учешће у пројекту моћи ће то накнадно да учине, јер јавни позив остаје отворен.

„Могу да се јаве у Општину и да поднесу захтјев, те се информишу око свих потребних докумената. Циљ нам је да се до 15. у мјесецу формира списак нових корисника и да у року од седам до десет дана добију „поносне картице“, рекао је Дакић.

Набавком школских руксака намијењених власницима „поносне картице“ помогла је и локална управа. На томе се неће зауставити, каже начелник општине Милан Вукадиновић.

„У наредном периоду донијећемо одлуку о куповини зимнице вишечланим породицама. Та одлука ће врло брзо бити објављена. Трудићемо се да обухватимо што више породица, нарочито оних које су слабог имовног стања. Јавни позив биће расписан за ову и све наредне године, а водићемо рачуна да сваке године издвајамо више средстава за ту намјену”, рекао је Вукадиновић.

Општина Фоча, у оквиру пронаталитетне политике, из буџета издваја средства за помоћ вишечланим породицама и подршку школовању дјеце и младих. Подршку даје и брачним паровима по различитим основама, а од недавно је постала дио „поносне породице“.

Извор: Радио Фоча