ДруштвоНајновијеФоча

Удружење „Породица“: Васкршња јаја на радост и у пандемији вируса корона

Чланови фочанског Удружења „Породица“ офарбали су и осликали више од стотину васкршњих јаја којима ће обрадовати пацијенте на Ковид одјељењу Универзитетске болнице у Фочи. Јаја, која симболишу васкрсење и вјеру у нови живот, стићи ће на праву адресу и уљепшати празничне дане онима који у вријеме епидемије вируса нису у могућности да радост Васкрса подијеле са својим укућанима.

У дворишту Рада и Ленке Гаговић, чланови удружења „Породица“ од раног јутра прионули су на посао. У васкршњој моби руке су укрстили и мали и велики.

Љубави, хуманости, маште и креативности није мањкало. За кратко вријеме, класичним и необичним савременим техникама, израдили су на десетине васкршњих јаја.

?

У оригиналном и модерном шарању посебно су се истакли млади. Међу њима ученик другог разреда фочанске Гимназије Ђорђе Павловић и ученица деветог разреда основне школе Нина Филиповић:

„Технике су разноразне и свака лијепа на свој начин – декупаж, акварел боја до прехрамбених боја, стварно смо се потрудили да то урадимо што је боље могуће”, рекао је Павловић.

„Наш сто је умјетнички, нешто смо радили темперама, нешто савременим техникама, углавном представили смо тај нови свијет украшавања јаја”, рекла је Филиповићева.

Модерне технике припадају младима, а стара рецептура шарања јаја нешто старијима. Украшавање јаја традицоналним методама и даље је најздравији начин бојења. Овај креативни процес фарбања јаја најбоље од руке иде мајкама и бакама, симболима постојаности српске породице.

„Припремили смо одговарајуће траве које су се мотале у чарапу, затим везивале и све кувамо у различитим бојама и мислим да смо у томе успјели.Од свега најважније је што су са нама млади, што је исказана хуманост, а ту особину заиста посједују наши људи”, рекла је члан Удружења „Породица“ Бранка Грујичић.

?

Да на великој радионици хришћанске радости ништа не мањка потрудили су се домаћини Раде и Ленка Гаговић. Дужни смо, као људи, да чинимо добро свакоме, поручује Ленка која је и својеврсном техником бојења јаја на пари дала допринос васкршњој акцији.

„Пресрећна сам да смо примили оволико људи и успјешно реализовали акцију. Задовољство ми је да офарбамо јаја за болеснике и да им удахнемо макар дио радости и да их обрадујемо”, задовољна је Ленка.

Васкршње јаје-симбол обнављања природе и живота. Радост и за оне који га дају и оне који га примају. Истинска радост Васкрса само је онда ако је дијелимо са другима, порука је протојереја-ставрофора, Дарка Ђога, професора Богословског факултета у Фочи, који је посебно истакао намјену васкршње акције у Фочи-уљепшати празник пацијентима на Ковид одјељењу болнице.

„И да тако бар мало почнемо да личимо на Христа, тако што ћемо одвојити мало времена, мало љубави и пажње нешто креативности и то све поклонити и тако омогућити свима учествовање у Васкршњој радости”, истакао је Ђого.

Из Удружења „Породица“ поручују-важно је да у најизазовнијим временима будемо једини уз друге. Отуда опредијељеност да у доба пандемије вируса корона буду уз оне којима је подршка и сваки хумани гест и те како потребан.

„Наша акција је управо да покажемо ковид болесницима да нису сами да покажемо да су највећи и најдражи мали поклони”, казала је предсједница Удружења Славица Филиповић.

Иако су се чланице Удружења годинама уназад бавиле различитим активностима и пројектима на очувању и бризи за основну ћелију друштва, прије мјесец дана званично су се окупиле у „Породицу“. Задаћа је иста- јачање и очување непролазних породичних вриједности.

Извор: Радио Фоча