ДруштвоНајновијеФоча

Удружење дијабетичара и Дом здравља праве регистар обољелих и уводе тест за процјену ризика

Удружење дијабетичара Фоча постписало је данас са фочанским Домом здравља протокол о сарадњи и заједничком дјеловању у борби против повишеног шећера у крви, којим је, између осталог, предвиђена израда регистра обољелих од дијабетеса, те увођење теста за процјену ризика од ове болести.

Секретар Удружења дијабетичара Момир Паприца каже да ће, како би предуприједили ову болест, заједно са Домом здравља више пута у току године организовати акције бесплатног мјерење шећера у крви и крвног притиска, те предавања како за здравствене раднике, тако и за обољеле и чланове њихових породица, као и за све заинтересоване грађане.

„Превенцију ћемо вршити и тако што ћемо у Дому здравља имати упитник за процјену ризика са осам питања. Сви који желе да испитају свој ризик на дијабетес моћи ће да одговоре на та питања и утврде да ли имају преддијабетес“, навео је Паприца.

Он је истакао да је веома важно што ће се приступити изради регистра обољелих од дијабетеса да би се утврдило бројно стање дијабетичара типа један и типа два са подацима о годином откривања дијабетиса и годинама старости.

Кроз сарадњу са Домом здравља, Удружење ће настојати да побољша контролу и лијечење обољелих, те да отклони појаву компликација, а према Паприциним ријечима, управо се редовним контролама, и то на свака три мјесеца код тежих случајева, а сваких шест код лакших, уз физичке активности и бригу о правилној исхрани, ова болест може држати под контролом.

Дом здравља и Удружење дијабетичара у децембру ће имати прве састанке на којима ће договорити план активности за наредну годину.

Фочанско Удружење дијабетичара броји око 250 чланова, а према њиховим подацима у Фочи живи око 750 дијабетичара.

Извор: Радио Фоча