ДруштвоНајновијеФоча

Удружење “Бјелава”: Декларацијом о заштити ријека зауставити градњу МХЕ на Бјелави

Удружење грађана „Бјелава“ из Фоче очекује да ће се на данашњој 14. сједници Народне скупштине Републике Српске изгласати “Приједлог Декларације о заштити ријека у Републици Српској”, чиме ће, како се наводи у саопштењу овог удружења, посланици заштитити интересе грађана, а не појединаца.

На 14. сједници Народне скупштине Републике Српске, заказаној за данас, друга тачка дневног реда је Приједлог Декларације о заштити ријека у Републици Српској, а у Удружењу “Бјелава” очекују да ће бити ријечи и о изградњи мале хидроелектране на ријеци Бјелави у општини Фоча.

“Грађани Фоче очекују да ће народни посланици, који су и раније писаним путем обавјештавани о нерегуларностима и процедуралним пропустима учињеним у овом случају, заштитити интересе грађана те да ће донијети одлуку у складу са захтјевима грађана чији глас представљају у највишем законодавном тијелу Републике Српске“, пише у саопштењу.

Чланови Удружења „Бјелава“ поручују да неће одустати од своје борбе и свог циља да се заустави изградња МХЕ „Бјелава“, те да очекују да ће посланици НСРС, а онда и новоизабрана локална власт, како наводе, дјеловати у име грађана који су их изабрали.

„Сви су свјесни чињенице да су ово пројекти који нису од јавног интереса, а грађани су посебно забринути да и поред свих чињеница и аргумената који указују на нерегуларности, изградња МХЕ „Бјелава“ још увијек није забрањена. Очекујемо да ће посланици НСРС показати добар примјер рада у интересу грађана осталим надлежним локалним и републичким институцијама“, истакли су из Удружења „Бјелава“.

Из Удружења подсјећају да је инвеститор изашао на терен у марту прошле  године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом корона, и започео радове на изградњи малих хидроцентрала без икакве дозволе на локалитетима Бјелава, Велика и Мала Бјелава, када су грађани били онемогућени да искажу свој протест.

„Иако је инвеститор, у досадашњем дјеловању, користио бројна недозвољена средства, прекршио читав низ закона, те је против њега чак и Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела извјештај о низу почињених озбиљних кривичних дјела, Влада Републике Српске дала је, ипак, сагласност на анекс уговора о концесији за мини хидроелектрану на ријеци Бјелави. Ни локална нити републичка власт нису за сада узели у обзир потписе 3.000 грађана који се противе градњи малих електрана на ријекама Фоче“, наводи се  у саопштењу.

Извор: Радио Фоча