ДруштвоНајновијеФоча

УГ “Бјелава”: Подршка начелника за одржавање тематске сједнице СО Фоча

Удружење грађана “Бјелава” саопштило је да је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић подржао њихову иницијативу за одржавањем сједнице Скупштине општине Фоча на тему проблематике изградње мале хидроелектране на сливу ријеке Бјелаве, а на основу петиције коју је потписало 3.000 грађана Фоче, а којом су изразили дубоко незадовољство и противљење планираној изградњи МХЕ на ријеци Бјелави.

Представници Удружења „Бјелава“ одржали су састанак са начелником Вукадиновићем, при чему су му, како је наведено у саопштењу, у писаној форми доставили хронолошки слијед догађаја и активности мјештана села у сливу ријеке Бјелаве, неформалне групе грађана “Сачувајмо ријеке Фоче”, представника потписника петиције против изградње МХЕ у општини Фоча као и самог Удружења “Бјелава”, који указују на низ незаконитих радова инвеститора, као и пропуста општинских и републичких институција да радове зауставе у претходном периоду.

“Новоизабрани начелник општине сматра да сједница мора бити организована тако да се представницима Удружења “Бјелава” дозволи равноправно учешће у дискусији са одборницима, представницима општине Фоча и осталим заинтересованим странама- инвеститором, представницима Водоводног предузећа „Извор” и ресорног министарства. Осим тога, начелник је предложио и понудио помоћ у организовању састанака са свим клубовима одборника и самосталним одборницима, на којима би одборници прије сједнице имали прилику да се детаљније упознају са стањем и хронологијом радова на Бјелави”, каже се у саопштењу.

Из Удружења “Бјелава” додају да се на првом њиховом састанку са челним човјеком Фоче разговарало и о проналажењу најбољег начина за заштиту градског водовода, те да је начелник Вукадиновић обећао да ће се први пут на терену обиљежити зоне заштите изворишта и онемогућити нелегални радови у зонама заштите који могу да доведу до угрожавања снабдијевања града чистом водом.

“Изузетно смо задовољни што је новоизабрани начелник општине Фоча ставио на приоритет грађане те њихову борбу против нерегуларности и неправилности које су учињене раније. Дубоко вјерујемо да је нови начелник препознао озбиљност проблема нелегалних радова у сливу ријеке Бјелаве и надамо се да ће дјеловати у складу са обећањима датим на састанку и интересима грађана Фоче”, истичу из овог удружења.

Борци против градње МХЕ, како су навели, упознали су начелника и са чињеницом да воденица породице Вујичић, која је под заштитом референтне републичке установе, ни по закону не смије бити угрожена никаквим даљим радовима у њеној близини.

Из Удружења “Бјелава” напомињу да је претходни начелник општине Фоча Радисав Машић без одлуке Скупштине општине Фоча прослиједио позитивно мишљење за Студију економске оправданости за МХЕ „Бјелава“, чиме је, како се истиче у саопштењу,  дао сагласност за потписивање анекса Уговора о концесији за изградњу МХЕ “Бјелава”, упркос томе што је инвеститор користио бројна недозвољена средства и прекршио низ закона, те је против њега и Управа криминалистичке полиције МУП Републике Српске поднијела извјештај почињеним кривичним дјелима.